Procházku krásným okolím Číchova začneme trochu netradičně na vlakovém nádraží. Courák z Třebíče na Jihlavu zastaví přímo v Číchově, kde se vydáme po červeně značené cestě přes Křástkův mlýn až do chatové oblasti Na Oblazni.

Tady opustíme červenou značku a přejdeme lávku přes řeku Jihlavu. Kousek dál po proudu řeky leží další z mlýnů, tentokrát Kratochvílův, ten mineme a polní cestou se vydáme k Číhalínu. Malá obec ležící na severozápad od Třebíče se rozkládá v dolíku na úpatí kopce Zubrca. Právě k tomuto místu se váže pověst, která osvětlí poněkud neobvyklý název kopce.

Traduje se tu od nepaměti příběh o statečném vladykovi Číhalovi, který se spolu se svými lidmi rozhodl usadit právě v těchto místech. Muži z Číhalovy družiny začali budovat osadu. Práce jim zabrala téměř celé léto a podzim.

Když se blížila zima, byly domy postaveny a byl nejvyšší čas postarat se zásoby na rychle se blížící zimu. Muži se patřičně vyzbrojili a zamířili do hustých lesů. Právě na kopci nedaleko osady padli na zubra. Ten však nechtěl dát svůj život zadarmo. Z celé družiny si vybral právě vladyku a rozběhl se proti Číhalovi. Jeho kopí však obrovské zvíře pouze zranilo. Nebýt jeho druha, který zubrovi z druhé strany vrazil svůj oštěp přímo do srdce, vedlo by se vladykovi zle.

Obrovská zubří hlava pak dlouho zdobila vladykův příbytek a místu, kde zvíře vydechlo naposledy, se od té doby říká Zubrca.

Po sejití kopce si to v Číhalíně namíříme okolo soukromé hvězdárny na nedalekou polní cestou. Odtud se vydáme směrem na jihovýchod do Račerovic.

Zde už se můžeme napojit na žlutou turistickou značku Třebíčského okruhu, která nás zavede kousek od Sokolí k Padrtovu mlýnu. Odtud už cestu označuje červená turistická značka, která vede kolem řeky Jihlavy přes Řípov do Třebíče.

Tip na výlet vznikl s pomocí Klubu českých turistů Třebíč.

LADISLAV TOMÁŠ
LENKA NOVOTNÁ