Řeč je o kapele Malina Brothers, ve které se sešli přední čeští muzikanti a sourozenci: banjista Luboš (Druhá Tráva), kytarista Pavel (Žalman a spol.) a houslista Pepa (Monogram), doplnění o kontrabasistu Pavla Peroutku (Spi-rituál kvintet). Hudebníci, jejichž muzikantské či producentské kvality využívali a využívají interpreti a kapely od Lucie přes Pavla Bobka, Wabiho Daňka, Věru Martinovou nebo Lenku Filipovou, vystoupí v úterý v 19 hodin v Národním domě v Třebíči.

„Program vystoupení se bude odvíjet od koncepce naší poslední desky Rychlejší koně, na kterou jsme zařadili hodně písniček od téměř zapomenutého romantického písničkáře Mirka Skunka Jaroše. Zároveň zahrajeme i skladby, na kterých jsme vyrůstali a byly zásadní pro naše další směřování. Jsou to písničky posbírané z repertoáru Hanka Cochrana, Kin- ky Friedmana nebo Zelenáčů či Hoboes. Kromě toho máme i vlastní úpravu Skočné ze Sme-tanovy Prodané nevěsty," popisuje Pepa Malina.

Společně se sourozenci propaguje letošní turné i prvním videoklipem v historii skupiny. Na písničku Návrat jej natočili Marek Čermák a Jan Haluza v Zubrnické Museální Železnici v Českém středohoří. „Videoklip vychází z textu písničky, natočili jsme ho na historickém nádraží v Zubrnicích. Písničku Návrat jsme vybrali, protože k ní máme silný vztah měl ji rád náš táta, kterému jsme ji vždy s mírnou nadsázkou hrávali, když se doma muzicírovalo." říká Luboš Malina.

Bratři Malinové se za několik posledních dekád objevili jako hudebníci či producenti na mnoha důležitých albech folku a country. Společně se na pódiu pod hlavičkou vlastního projektu sešli před čtyřmi lety, kdy vyslyšeli přání fanoušků a založili kapelu Malina Brothers. Mezi sebe přizvali ještě kontrabasistu Pavla Peroutku. Od té doby vždy v lednu absolvují většinou vyprodané koncerty a pak se na rok odmlčí.

ROMAN HELCL