„S nápadem na tento projekt jsme přišli někdy na podzim loňského roku, právě v období Dušiček. Je to doba, kdy vzpomínáme na naše drahé zemřelé, zároveň je to čas přemýšlení o našem vlastním životě,“ zavzpomínal dirigent a spoluautor projektu Karel Tomek.

Intenzivní přípravy začaly letos na jaře. Dát dohromady sto hudebníků a zpěváků není jednoduchý úkol ani pro takové ostříleného muzikanta, jakým Tomek bezesporu je.

Možná i za rok

Do projektu se kromě Chrámového sboru Santini Telč, jehož je právě Tomek dirigentem, zapojili ještě Chrámový sbor JA.S z Náměště nad Oslavou, Notissima Katolické gymnázium Třebíč a Coruscante Třebíč.

Sbory bude doprovázet orchestr Cordial s uměleckým vedoucím Jakubem Lojdou, jako sólisté se představí sopranistky Eva Lojdová a Ludmila Čírtková, alt Veronika Hrůzová. Tenory zastupují Tomáš Lajtkep, Jan Turčínek a Pavel Valenta, bas zpívá Jan Faltýnek.

„Poslední zářijový víkend se uskutečnilo dvoudenní soustředění v Jaroměřicích nad Rokytnou, kde jsme vše dali dohromady a pořádně odzkoušeli,“ doplnil Tomek.

Vstupné na všechny koncerty je dobrovolné, ale vzhledem k tomu, že náklady na nastudování projektu dosáhly už desítek tisíc korun, je vstupné doporučeno na 70 korun.

„Celý projekt můžeme realizovat díky přízni sponzorů. Na výdaje nám přispěla Náměšť nad Oslavou, Telč a třeba i Nadace život umělce. Přesto si každý z účinkujících musí náklady hradit sám. Rádi bychom, aby se nám vrátila alespoň část vynaložených finančních prostředků,“ konstatoval dirigent.

Příští rok se všichni účinkující možná sejdou znovu a opět o Dušičkách.