„Kde se vzala, tu se vzala, jedna malá fotografka z ještě menšího města," píše na svých stránkách mladá autorka. „V 18 letech jsem vzala všechny našetřené peníze z brigády a koupila si za ně svoji zrcadlovku. A dnes namísto tvorby matematických analýz (plán A) žiju svůj sen (plán B)."

Autorka je i vášnivou cestovatelkou, a tak mnoho jejích fotografií pochází z míst, kam ji její záliba zavedla. Na výstavě jsou ke zhlédnutí například fotografie z Francie, Irska nebo Holandska. Ivana Bártíková vidí svět skutečně barevně (pouze čtyři fotografie jsou na výstavě černobílé) a vždy hledá to, co je v něm pozitivního. Stejně tak pozitivně se dívá na lidi kolem sebe, ráda fotí svatby, plesy a společenské události a se stejným zaujetím zpracovává i portrétní fotografii. Snaží se v každém svém modelu (sama ovšem důrazně podotýká, že nefotí žádné profesionální modely, ale obyčejné lidi, kteří nemají s focením žádnou zkušenost) nejenom vzbudit důvěru, ale také víru v sama sebe. Je přesvědčená, že není nefotogenického člověka. Tvrdí, že jsou pouze lidé, kteří si nevěří a kteří jsou přesvědčeni o své nedokonalosti.

Ivana Bártíková spojuje dnes svůj koníček s prací v reklamní agentuře v Moravských Budějovicích. Jak se říká, spojuje příjemné s užitečným. Kromě portrétové fotografie se věnuje i fotografii reportážní, fotí svatby, plesy, dělá tabla, videoklipy a věnuje se i grafice, tvoří weby, plakáty, loga, pozvánky a letáky.

Ke svému soukromému fotografování dodává, že fotograf musí být vlastně jakýmsi psychologem, protože musí proniknout do niterních pocitů člověka, kterého fotí a musí v něm vzbudit důvěru. A když si pak tito lidé focení užijí a následně vznikne dobrá fotka, tak má radost, že kromě ní mohla někomu předat i porci optimismu. A to má pak její práce skutečný smysl.

JANA BEČKOVÁ