O postup do celostátní soutěže Loutkářská Chrudim se v malém a velkém sále Národního domu v sobotu 2. a v neděli 3. dubna utká devět souborů ze tří krajů. „Dva z nich se v Třebíči představí poprvé, a to Maňáskové divadlo při DDM Třešť a brněnský soubor Happy Theater, který založila bývalá členka souboru Bedruňka," informovala organizátorka festivalu Miroslava Čermáková z Městského kulturního střediska v Třebíči.

Třešťský soubor přiveze pohádky O Budulínkovi a O zlé koze. Brněnský soubor sehraje s marionetami pohádku Nevěřící Janek o tom, že láska, když je silná, může zničit i veliké zlo a člověk by neměl dbát jen sám o sebe, ale měl by pomáhat druhým.

Další soubory z Brna, Otrokovic, Blučiny či Prostějova již diváci znají z předešlých ročníků. Chybět v jejich programu nebudou příběhy o kašpárcích, čertech či sněhulácích. Divadlo Brod předvede zbrusu nové představení, které vzniklo podle knihy Jana Karafiáta Broučci.

Padesátý ročník

Festival má za sebou téměř půl století existence. Jeho první ročník se konal v roce 1967 a podle Databáze českého amatérského divadla měl tehdy dvě scény na kukátkovém jevišti Loutkového divadla v Domě kultury ZGK v Borovině děti viděly pohádky hrané marionetami a na činoherní scéně JKP hrály soubory spodovými loutkami.

Připomenout si začátky festivalu budou moci návštěvníci v předsálí Národního domu, kde bude po oba dva dny k vidění výstava přibližující zrod Třebíčského loutkářského jara, u kterého stál principál třebíčského souboru Zdravíčko Miloš Blaha.

Přehlídka měla během pěti desítek let střídavě charakter krajské soutěže a meziokresní přehlídky. Dnes slouží jako mezikrajské kolo pro postup do celostátní soutěže Loutkářská Chrudim.

Kašpárkův koncert

„K jubilejnímu ročníku vyjde také almanach s názvem 50 loutkářských jar v Třebíči," dodala organizátorka Miroslava Čermáková.

Speciálním dárkem k oslavám bude také koncert bejbypankové kapely Kašpárek v rohlíku, který je na programu jako tečka sobotního programu od šesti hodin večer ve velkém sále Národního domu.

Kašpárek v rohlíku je projekt pro všechny generace, postavený na originálním propojení divadla a hudby ve vlastních představeních, živých hudebních show i na hudebních nosičích. Projekt vznikl jako reakce na nedostatek kvalitních, původních písniček pro děti a také jako reakce na téměř neexistující mezigenerační zábavu určenou společně pro dospělé a děti.