Tradiční procházka kolem pramenů pitné vody, které jsou rozesety v okolí Jinošova, Hlubokého, Krokočína a Pucova a nad nimiž v mnoha případech jejich patroni postavili stříšky či rovnou chaloupky, měří přibližně 12 kilometrů.

„Pochod pořádají jinošovští zahrádkáři ve spolupráci s obecními úřady všech vsí, v jejichž katastru studánky leží. Každý pramen má svého správce, který se o něj stará, čistí jej a případně upravuje jeho okolí či opravuje odtokové trubky. Někteří tento úkol podědili po předcích, jiní se přihlásili a dobrovolně se o pramen starají,“ řekla jedna z pořadatelek putování, Františka Blažková z Jinošova.

„Původně bylo v okolí Jinošova asi 12 pramenů, postupem let některý vyschl nebo byl zrušen. Ještě v loňském roce jich zůstávalo devět, letos přibyl nový s názvem U svatého Huberta,“ upřesnila Františka Blažková. U každé z nich se mohou turisté zastavit a občerstvit se chlebem, solí a samozřejmě i chladivou vodou.

V cíli u rybníka Bělizna je pak pro ušlé pocestné připraveno od 12 hodin občerstvení, tombola a vystoupení gymnastek. Start pochodu bude probíhat tuto sobotu od 8 do 10 hodin na jinošovské návsi.

„Jinošov si většina lidí vybaví pouze ve spojitosti s přivaděčem na dálnici. Ukázat nejen naše studánky, ale i památky chceme do budoucna v připravované virtuální prohlídce i na našem webu,“ řekl starosta Jinošova Pavel Křeček.

Názvy studánek

1. Dolíhalova
2. Hraběcí
3. Karlova
4. Kalinova
5. Panská
6. U svatého Huberta – nová
7. U korbele
8 v Olších
9. Holubí
10. V Hrdle