Ten má na svědomí opět J. K. Rowlingová, avšak tentokrát si na pomoc vzala režiséra Johna Tiffanyho a scenáristu Jacka Thorna.

Příběh, který se odehrává o devatenáct let později od poslední knihy o Harrym Potterovi, původně vznikl pouze jako hra pro londýnské divadlo. Zájem lidí byl však tak obrovský, a tak se Jack Thorne rozhodl, že ve spolupráci se zmíněnými autory napíše i knihu.

Hned při prvním otevření je tak jasné, že nejde o klasickou knihu, nýbrž o podrobný scénář. Ten začíná ve stejném momentu, co jsme Harryho Pottera viděli v Relikviích smrti naposledy, tedy na nástupišti devět a tři čtvrtě v Londýně. Harry a Ginny však mají kolem sebe hned tři děti. Stejně tak Ron s Hermionou mají dceru Rose. Pomyslnou hlavní postavou nové knihy je přitom nejmladší syn Harryho Pottera Albus Severus, který nastupuje do prvního ročníku bradavické školy čar a kouzel.

Kniha je stejně jako divadelní hra rozdělena na dvě části a několik jednání. Více než čtyři stovky stránek lze přečíst doslova na jeden zátah. Děj knihy plynule odsýpá a již po prvním jednání budete vtáhnuti do děje a napínavého dobrodružství.

Z toho důvodu by byla velká škoda prozrazovat podrobný obsah. Nutné je však podotknout, že bez znalostí z předešlých sedmi knih se pravděpodobně neobejdete. Skoro na každé stránce naleznete nějaké repliky, které odkazují k dřívějším událostem, například k turnaji tří kouzelnických škol, který proběhl ve čtvrté knize Harry Potter a Ohnivý pohár.

V prokletém dítěti naleznete i mnoho nových postav, včetně zajímavých lokací. V knize nechybí ani vtip a zábava a několik vyvrcholení. Podle posledních informací by však mělo jít o vůbec poslední návrat do kouzelnického světa. V plánu jsou akorát filmy. Pevně také věřím, že některá další divadla, a možná i ta česká, získají práva a budou moct prokleté dítě uvést na divadelním pódiu, pro které byl tento příběh stvořen.