Volba pro letošek padla na zahradu jaroměřického zámku.

„Magická noc z 30. dubna na 1. května byla pro Kelty nejdůležitějším svátkem z celého roku. Hudbou, tancem a očistnými ohňovými rituály slavili konec temné a studené části roku a příchod té lepší, jara a léta,“ vysvětlila prapůvod zvyku Martina Žáková z pořádajícího občanského sdružení Beltine.

Zámecký park se vrátí v čase o tisíce let. Kromě hudby, která doprovázela všechny keltské svátky nebudou chybět ani ukázky tradiční řemesel. „Součástí večera budou jezdecká a ohňová vystoupení na počest boha Belena v podání Petra Rajnocha, přednáška archeologa Jiřího Waldhausera a členové hnutí Brontosaurus si pro návštěvníky připravili výstavu kreslených vtipů na téma ekologie,“ upřesnila Žáková.

Keltové se na našem území vyskytovali a ani okolí Jaroměřic není výjimkou. Organizátorem Svátku keltské kultury Beltine 2011 je Bratrstvo Keltů, které se snaží tuto zapomenutou část historie připomenout. „Bratrstvo Keltů jsem založil na začátku 90. let minulého století jako volné sdružení,“ zavzpomínal iniciátor Tomáš Křivánek. „Díky Františku Palackému a lidem kolem něj, kteří chtěli v nejtěžších chvílích pozvednout národní sebevědomí, musela naše keltská minulost ustoupit do pozadí. Jejich důvody dokážu pochopit, ale nedá mi spát, že i dnes se na tento historický fakt poněkud pozapomíná,“ dodal Křivánek.

V pořadí 17. ročník Svátku keltské kultury začne v parku Státního zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou ve 20 hodin, plné vstupné na místě je 390 korun, děti od 6 do 15 let zaplatí 180 korun.