„Andree Kalivodové se v Třebíči líbilo a vyslovila přání zazpívat si u nás titulní roli,” přiblížil jeden z důvodů konání opery radní a předseda organizačního výboru Martin Svoboda. Nabucco si v loňském roce nenechaly ujít dvě tisícovky diváků, o rovných pět set vstupenek navíc je k dispozici na Carmen. Ta by svoji tragickou lásku měla prožít na Podzámecké nivě 30. května příštího roku.

Na realizaci náročného projektu se bude podílet stejný režisér a dirigent, kteří spolupracovali už na loňském představení. Za dirigentským pultem bude stát Norbert Baxa, celý ansámbl povede režisér Michael Tarant.

„Jmenovat další umělce, kteří se budou na Carmen podílet, bohužel zatím nemohu. Jde o to, že jednání s jednotlivými interprety zatím nejsou uzavřena. Z našeho postavení vyplývá i právo mluvit do obsazení, hlavní mužské role zatím obsazeny nejsou. Jediné, co zatím mohu prozradit, je, že jednáme i se zahraničními umělci,” připustil Martin Svoboda.

Technické parametry by měly podle slov organizátora zůstat stejné jako u Nabucca. Tedy čtyřicetimetrová krytá scéna, na jejichž bocích budou umístěny dvě velkoplošné obrazovky. Na nich poběží české titulky, neboť i Carmen by měla na Podzámecké nivě zaznít v originálním znění, ve francouzštině. Diváci budou mít k dispozici opět polstrované židle a celý povrch hlediště by měla jako vloni pokrýt speciální podlaha tak aby v případě nepříznivého počasí návštěvníci neseděli v blátě. Jelikož jde opravdu o ojedinělý projekt, představení se uskuteční za každého počasí.

Předprodej vstupenek do VIP zóny byl zahájen 15. listopadu a končí posledním dnem letošního roku.