Ve skupině Vjetef je Jiří Čáp jediným, kdo si prošel všemi sestavami, kdo účinkoval ve všech letech její dvacetileté existence. Jak vidí zábavy tehdy a dnes? "Rozdíl je to opravdu velký. Tehdy jsme hráli pro naše kamarády, dnes hrajeme pro jejich děti. Za tu dobu se na zábavách vystřídala obrovská spousta lidí," usmívá se muzikant, jehož doménou je v současnosti hra na basovou kytaru. Naproti všeobecnému přesvědčení hodnotí dnešní mládež málo kriticky: "Naše mladá léta byla mnohem divočejší, než je tomu teď. Měli jsme mnohem víc průšvihů. Jenom se to tehdy tutlalo. Například žádná nepříjemnost se nedostala do novin, byli jsme prostě oficiálně slušní."


To však není podle Čápa jediná změna, která se za poslední léta pod zábavovými pódii děje. Sály se vylidňují. "Lidí je určité méně. Ale je to tím, že dřív nebylo moc způsobů, jak se bavit. Přes týden se chodilo do práce, televize končila v jedenáct večer, internet nebyl. Dnes je to jinak, mladí mají hodně možností, jak strávit volný čas," vysvětluje Jiří Čáp. Přesto ale mají podle něj všechny generace jedno společné: "Kdo chce, tak se na zábavě prostě baví.

Klidně v kolektivu méně lidí, ale dokáže si vytvořit svou vlastní zábavu. Ta kapela je tam občas jen taková záminka," naznačuje hudebník.


Třebíčsko je podle Čápa na zábavy a účast na nich bohaté. "Jezdím občas zvučit na Jihlavsko, ale tam je to se zábavami špatné, lidé nechodí. Na Třebíčsku se to kupodivu drží.Zábavy se tu navštěvují víc. Možná je to těmi kapelami, kdo ví, " přemítá Jiří Čáp.


Nic není však tak jednoduché, jak se může zdát. Cesta k fanouškům je pro mnoho skupin zdlouhavá a leckdy se na ní vyskytnou kuriózní problémy. "Když jsme začínali, musely jít všechny kapely na přehrávky. Komise pak udělovala povolení hrát a určovala, kolik si může skupina vzít za vystoupení.

Našemu účinkování se tak dostala do cesty jedna soudružka, které se nelíbil název kapely. Řekla nám, že se máme nejprve naučit česky, pak teprve můžeme začít hrát. Než jsme ale stihli zareagovat, přišel převrat a my jsme tento problém naštěstí nemuseli řešit," vysvětluje Čáp, jehož čeká v sobotu křest druhého alba. Do budoucna by rád ještě nějaké nahrál. "Klidně ještě deset cédéček, ale kdo na to bude mít sílu?" uzavírá muzikant s úsměvem.

PETRA PISKOVÁ