RapMasters tvoří rapeři, kteří podepsali manifest proti nenávisti v dnešní společnosti. Všechny je sdružuje největší český label BiggBoss, což je organizace viditelná jako vydavatelství, seskupení různých individualit nejen hudebníků, ale i výtvarníků, herců a dalších. Tito umělci se ostře vymezili proti společenské atmosféře v České republice. Odmítají xenofobii a rasismus, kritizují výroky prezidenta Zemana i útok na pražské sociální centrum Klinika. Dále pak upozorňují na to, že strach z uprchlické krize je z velké části uměle utvořen médii. Text podepsala kompletní sestava PSH (Vladimir 518, Orion, DJ Mike T). Dále pak jména jako Indy, Hugo Toxx nebo James Cole a další, která zazní 3. a 4. června na Zámostí. RapMasters poskytli před festivalem rozhovor.

Vytvořili jste protixenofobní manifest labelu Bigg-Boss. Spousta reakcí byla vyhrocených. Když se na to díváte s odstupem, jste rádi, že jste to udělali a šli byste do toho znovu?

Určitě ano.

Máte před sebou určitě spoustu zajímavých projektů, o něčem už jste začali mluvit, na co se teď nejvíc těšíte? A co je pro vás neoblíbenější částí vaší práce? Jsou to vystoupení, rozhovory, skládání hudby nebo úplně něco jiného?

Všechno dohromady. Nejzajímavější projekty BiggBoss na tenhle a příští rok jsou určitě Hugo Toxxx a třetí sólovka Vladimíra 518, produkční LP Mike Trafika. Spousta klipů, show, stejně tak třeba mixtape od nejnovějšího člena Manika + projekty doposud nezveřejněných jmen. Dále LA4 dělá na sólovce, Jamec Cole aktuálně 29. května vydává pod BiggBoss album „Orfeus", do toho z knižních projektů právě vyšla kniha Jana Jindry „Osmdesátky" a plánuje se například projekt Milovice, což je kniha k 25. výročí od okupace v ČR, nebo Kmeny 90.

Od té doby, co jste začali hrát se toho spoustu změnilo. Umíte říct, jaký je rozdíl mezi víkendovým hraním před řekněme pěti lety a dnes?

Určitě chodí z části jiní lidé, ale to hlavní zůstává. Párty, hudba a energie. Užíváme si tenhle Rap'N'Roll pořád stejně.

Jak se těšíte na Zámostí?

RapMatsers koncept jedeme jako jedna velká parta, takže si to nenechte ujít, protože speciálně festival Zámostí bude velice, velice heavy!

BARBORA FUKALOVÁ