Světově proslulá skupina ověnčená mnoha významnými cenami na novém albu Nord, z něhož na Folkových prázdninách odehraje většinu skladeb, totiž vyrazila do svého snad největšího bubenického útoku.

Album má navíc podivuhodnou obsahovou linii: zkoumá dobyvatelské výpravy Vikingů do středověkého polského království a vrací se k období polsko-švédských válek v 17. století, kdy Švédové do své kořisti zahrnuly také polský národní tanec kujawiak, dodnes u nich doma nazývaný polska.

Kapela ze wsi

Warsaw Village Band přeskakuje mezi vikingskými mýty a skutečností: obávaní válečníci Vikingové se například v 10. století ujali funkce bodyguardů polského krále Mieszka I.

Napůl ženská, napůl mužská, výhradně akustická šestičlenná sestava Warsaw Village Bandu (doma se jmenují Kapela ze wsi Warszawa) povstala v roce 1997 s cílem nabídnout lidovou hudbu v daleko energičtějších, vášnivějších a výjimečnějších proporcích. Uvádí ji do budoucnosti silnými nakažlivými melodiemi, syrovými ženskými hlasy, robustním zvukem cella, violy a dulcimeru a tranzovní bubenickou kanonádou. Sami tomu říkají hardcore folk, s náznakem reggae a jestliže tím rozlítí puristy, těžkou hlavu si z toho nedělají.

Zčásti to platí také pro maďarskou tradiční skupinu Fonó Folk Band, která se aktuálně rozhodla vrátit do období lidového (selského) baroka 19. století, kdy se tradici dostávalo svobodného rozletu, opulence, nové hudební estetiky a v textech jinotajnosti. Fonó Folk Band si to může dovolit: členové hrají na mnoho nástrojů včetně violy, fléten, akordeonu které maďarským, slovenským, romským nebo židovským písním z Karpatského oblouku dodávají velmi košatý zvuk.

Věhlasný flétnista, ale spíš multiinstrumentalista, skladatel, experimentátor, pedagog a neobyčejně interaktivní hudební klaun, zkrátka „fenomén Stivín", jak ho nazval publicista Ivan Poledňák, zosobňuje v Čechách mimo všechny pochybnosti hudebního hledače. A pokud budeme v historii domácího moderního jazzu hledat někoho, kdo mu udal směr a zároveň uvedl do zahraničí, byl to bezesporu Jiří Stivín. Za každé situace nepředvídatelný, což platí také pro jeho koncert na Folkových prázdninách.

Odpoledne se v kapli sv. Anny představí i české kapely Gailard a Bandaband. A na úplný závěr náš nejlepší a v zahraničí respektovaný mistrovský hráč na citeru Michal Müller.

JIŘÍ MORAVČÍK