Do třebíčské Pasáže známé postavy z autorovy novely přiváží Městská divadla pražská - ABC. Filmová podoba Jiřího Menzela, dvorního režiséra Hrabalovy tvorby, se stala součástí Zlatého fondu České kinematografie. Jeho postavy jsou tak známé, že při vyslovení jména Pepin se každému na tváři objeví úsměv. Postřižiny byly několikrát uvedeny na divadelních prknech. Dramatizace divadla ABC patří k těm nejnovějším, měla premiéru letos v únoru. Nelehkého úkolu provést novou dramatizaci se zhostil režisér Petr Svojtka a dramaturg Jiří Janků, kteří vycházeli pouze z Hrabalovy novely.


„My jsme se při práci na divadelním scénáři filmem neinspirovali, jako výchozí a jediný materiál k dramatizaci jsem bral Hrabalovu novelu. Čili některé scény známé z filmu tam budou a jiné ne,“ uvedl režisér Petr Svojtka. Jedinou postavou, která je spojena jak s filmovou, tak i s divadelní verzí je holič a kadeřník Červinka v podání Oldřicha Víznera.


Drobnou změnou prošla i postava strýce Pepina. „Předpokládal jsem, že Pepin bude řvát, ale kluci vymysleli, že bude mluvit potichu a tím bude všechny štvát,“ prozradil Miroslav Vladyka, představitel Pepina. V roli Maryšky se divákům představí Barbora Poláková, jejího muže Francina ztvární Jiří Hána. V roli doktora Gruntoráda se objeví Lubomír Lipský, velitele hasičů hraje Aleš Procházka.


Představení se konají 23. a 24. listopadu od 19 hodin.