Mezi zájemci o nejvyšší post podle očekávání nechybí současná umělecká šéfka souboru Kateřina Dušková. Z hereckých osobností podal přihlášku například Miloslav Mejzlík. Dále se v kuloárech skloňuje jméno René Sviderski, který v minulosti vedl šumperské divadlo a také se hovoří o Zdeňku Černínovi, který je známým českým režisérem a hercem.

„Nechci, aby byla přerušena kontinuita práce, kterou v Horáckém divadle děláme," zdůvodnila svůj zájem o post ředitelky jediné profesionální divadelní scény na Vysočině Kateřina Dušková. Jakým směrem by divadlo vedla v případě, že by se nakonec ředitelkou stala, nechtěla před konkurzem komentovat.

Horácké divadlo zná dobře, od roku 2011 v něm hostovala, o rok později se stala dramaturgyní divadla a od roku 2013 zastávala pozici kmenové režisérky. V loňském roce k této funkci přidala ještě pozici umělecké šéfky souboru.

Z dalších uchazečů potvrdil svůj zájem o nejvyšší post v divadle herec s třebíčskými kořeny Miloslav Mejzlík. „Přihlášku do výběrového řízení jsem minulý pátek opravdu podal," uvedl herec Mejzlík. Podle svých slov je jeho vztah k Horáckému divadlu velice osobní. „Pocházím z Třebíče, kde Horácké divadlo začínalo, teprve později bylo přesunuto do Jihlavy. Celou dobu sleduji práci v divadle a rád se do něj pravidelně vracím," poznamenal herec, který se v divadle objevil začátkem května na premiéře hry Habaďúra.

„S mnoha lidmi se dobře znám, Taťána Schottnerová byla moje spolužačka," poznamenal Mejzlík, který se mimo jiné zná i s bývalým ředitelem divadla Milošem Stránským. „V divadelním klubu Horáckého divadla jsem oslavil své padesátiny," dodal pro úplnost Mejzlík s tím, že s divadlem je seznámený od těch nejnižších pater. Nikdy však v domácím souboru nehrál. „Pouze jsme zde hostovali s Divadlem Komedie se hrou Král Lear," uzavřel povídání Mejzlík.

Který z uchazečů nakonec uspěje, o tom během první půlky června rozhodne jedenáctičlenná komise Kraje Vysočina, právě kraj je totiž zřizovatelem divadla.

Výběrové řízení bylo vypsáno proto, že současný ředitel divadla Josef Fila ohlásil odchod do důchodu.