„Výstava začne 24. listopadu, potrvá do 5. února,“ sdělil kurátor výstavy Hynek Rulíšek.

Obrazy znázorňující prehistorickou faunu a flóru a zobrazení předchůdce člověka, stejně jako ilustrace doprovázející dobrodružné romány jsou hlavními obory Burianovy tvorby.

Návštěvníci výstavy uvidí například ilustrace ke knihám Jamese Fenimora Coopera Poslední Mohykán a Lovec jelenů i obrazy z románů Julese Verna.

„Jakýmsi přechodovým prvkem mezi zobrazením prehistorie a knižní ilustrací jsou ilustrace k několika knihám Eduarda Štorcha. Jsou jimi například Lovci mamutů, Osada Havranů a další,“ uvedl Rulíšek.

Kopřivnický rodák Burian vytvořil kolem deseti tisíc ilustrací a obálek pro knihy a časopisy. Kromě toho je autorem stovek děl v rámci takzvané volné tvorby od rozměrných olejů až po malé kresby. Ilustroval česká vydání přibližně pěti stovek knih.

Světový věhlas mu přinesly rekonstrukce pravěké flóry a fauny vzniklé ve spolupráci s paleontologem Josefem Augustou. Měl velký talent spojovat výsledky vědeckého bádání s vlastní obrazotvorností, která dává divákům možnost proniknout hlouběji do tajů dávno zaniklých období Země.