Pozadu však nezůstanou ani další významné evropské kinematografie, jejichž snímky sbírají prestižní filmové ceny.

Hned druhým zářijovým snímkem, který přijde na řadu týden po Call girl, je francouzsko-belgická koprodukce Proti větru. A zářijový trojboj uzavře drama známého dánského režiséra Thomase Thomase Vinterberga, spoluzakladatele manifestu Dogma 95, Hon. Že jde o jeden z vrcholů podzimní části filmového klubu dokazuje i cena za nejlepší herecký výkon pro Madse Mikkelsena, kterou získal loni v Cannes.

Ve výčtu oceněných na festivalu v Cannes 2012 můžeme pokračovat i u dalšího snímku. Cenu za režii totiž získal jeden z nejznámějších mexických režisérů současnosti a autor dramatu Post Tenebras Lux Carlos Reygadas.

V dalších říjnových snímcích se přesuneme z teplého Mexika opět na chladný sever. Nejprve díky islandskému filmu Hluboko a následně za švédským Stockholm East, který mimo jiné uspěl na mezinárodním filmovém festivalu v Bratislavě.

Další vynikající snímek je německo-australské drama Lore, natočené podle oceňované knihy britské autorky s německými kořeny Rachel Seiffertové. Vypráví příběh patnáctileté dívky, která na konci druhé světové války putuje se čtyřmi sourozenci napříč Německem.

Poslední říjnový film bude věnován dvěma významným francouzským umělcům Augusteu Renoirovi a Jeanu Renoirovi a bude se jmenovat Renoir.

Listopad začne s oceňovaným švédským snímkem Abalon a pokračovat bude vítězem z loňských Cannes Hanekeho Láskou.

Za pozornost milovníků filmu ale stojí i další dva filmy z tohoto měsíce. Tím prvním je oscarový dokument Pátrání po Sugar Manovi. Vypráví příběh amerického rockera, který se stal v Jihoafrické republice legendou, aniž by to tušil. V posledním listopadovém promítání se na plátna kin vrací kultovní komedie bratří Coenů Big Lebowski.

Půlsezonu ukončí dvě prosincová promítání. V prvním případě půjde o velké válečné norsko-švédské drama Kříž cti. V tom druhém o koprodukci Francie, USA a Chile s názvem NO.

Jednotlivá představení začínají vždy ve čtvrtek o půl osmé večer v třebíčském kině Pasáž.