Tato hudební přehlídka se již stala tradiční akcí a každoročně do města přiláká stovky návštěvníků, a to nejen z Vysočiny.

Letos poprvé bude festival dechovek moderovat Jožka Šmukař, který si rovněž se všemi kapelami zazpívá.

„Milovníci dechovky si mohou nejen poslechnout oblíbené písničky, ale také zatancovat,“ informovala Věra Sedláková z pořádající organizace Kultura Žďár.

Součástí programu bude kromě hlavní hudební náplně do jisté míry také gurmánská část.

„Občerstvení bude připraveno nejen v sále domu kultury, ale také venku, kde si lidé budou moci na připravených lavičkách od tance odpočinout, provětrat se a občerstvit se,“ dodala Věra Sedláková.

Hudební program začne ve dvě hodiny odpoledne. Na pódiu vystoupí kapely Vacenovjáci s krojovanou slováckou dechovou hudbou, svou hudební umění představí také uskupení Poličanka.

Do Žďáru přijedou i Galáni z Přibyslavic u Velké Bíteše a hudební kapela Muzikanti z jižních Čech, která letos oslaví pět let od svého založení. Jejich koncerty proto nesou název Pět let s muzikou.

Stejně jako v minulých letech očekávají pořadatelé velký zájem o vstupenky. „Festival dechových hudeb už má ve Žďáře velkou tradici. Přijíždí na něj pět set až šest set návštěvníků z celé Vysočiny, ale i ze vzdálenějších krajů,“ poukázala Věra Sedláková.

Vstupné na festival je dvě stě korun.