Vystaveny budou nejen fotografie, které v minulosti zdobily nástěnky kin a plnily funkci upoutávek, ale i snímky rolí ze soukromé sbírky Jana Hrušínského.


„Fotografie nám laskavě zapůjčil mladší syn Rudolfa Hrušínského Jan. Jsou to fotky nejen z filmů, ve kterých hrál jeho otec, ale i z jeho divadelních rolí,“ upřesnila programová vedoucí kulturního střediska Ivana Řídká.


K vidění však nebudou originály, ale pouze kopie. „Osobně jsem se za to, že se fotkám nic nestane, zaručila Janu Hrušínskému. Všechny zapůjčené snímky jsme oskenovali a kopie budou vystaveny. Jan Hrušínský si tyto snímky chrání jako rodinný poklad,“ upřesnila Ivana Řídká.


Patronem festivalu je jako v letech minulých Miroslav Donutil, a právě ten neměl chybět na zahájení výstavy i úvodním představení. „Miroslav Donutil bohužel nepřijede. V čase zahájení festivalu bude mimo republiku. Jeho čestnou roli při zahájení převezmou herci úvodního představení Jana Paulová a Pavel Zedníček,“ dodala programová vedoucí. Výstava Filmové role Rudolfa Hrušínského bude v předsálí Národního domu k vidění do 30. března.