A přestože se jednalo teprve o čtvrtý ročník, sáhl si festival letos na hranice svých sil, tedy přesněji kapacit. Jihlavský letní amfiteátr Heulos, kde se festival konal, zaplnilo v pátek deset a půl tisíce lidí. Ty na Vysočina fest 2016 přilákala především hvězda letošního festivalu – kapela Kabát.

„Skupina Kabát se přímo zajímala o náš festival. Jejich manažer se nám ozval, že by si tu chtěli zahrát, takže my jsme na ně nesháněli kontakt. Pak už šlo jen o to, domluvit se na podmínkách. Ale Kabát nás hodně oslovil a jsme rádi, že přijeli," poznamenal jeden z hlavních organizátorů Vysočina festu Pavel Vlašín.

Vysočina fest vznikl v roce 2013 jako vyplnění mezery na poli kulturního dění v kraji. „Myšlenka uspořádat takový velký festival vznikla na mistrovství v biatlonu v Novém Městě na Moravě. Říkali jsme si, že by to chtělo udělat každoroční velkou krajskou akci, aby se tu taková velká událost nekonala jenom jednou za čas," řekl Vlašín.

FESTIVAL PRO CELÝ KRAJ

Vlašín proto v roce 2013 spojil své síly s Petrem Burianem a uspořádali první ročník Vysočina festu. „Poprvé to byl docela velký oříšek přesvědčit kapely, aby přijely na začínající festival. Já už jsem ale pořádal například Rokytná Fest, takže už mě některé kapely trochu znaly, a tak to vyšlo," poznamenal Vlašín a dodal, že festival má ambice stát se největší akcí v kraji, tedy být nejen jihlavským festivalem, ale akcí pro celý kraj či dokonce republiku.

Na prvním Vysočina Festu 2013 vystoupily takové hvězdy české hudební scény jako jsou například kapely Kryštof, Nightwork, Monkey Business, Wohnout, Pražský výběr či zpěvák Tomáš Klus, David Koller a zpěvačka Anna K. „Už tenkrát přišlo sedm tisíc lidí. To jsme vnímali jako velký úspěch," podotkl při ohlédnutí za prvním ročníkem Vlašín.

Na letošní ročník festivalu ale tehdejší Vysočina fest ještě zdaleka nedosáhl. V letošním roce bylo na festivale deset a půl tisíce lidí. „Větší to už nebude, protože více lidí se do amfiteátru nevejde a my nikam festival určitě nechceme přesouvat. Padl sice návrh přemístit další ročník na letiště v Henčově, ale Heulos má své kouzlo a je na takovou akci dobře uzpůsoben. Kdybychom to dělali na rovině, lidé by přes sebe neviděli a neměli by si ani kam sednout. Takhle, když tam jsou tři dny, tak jsou rádi, že si v tom amfiteátru posedí," okomentoval Vlašín a dodal, že festival organizátoři nechtějí ani zvětšovat.

„Chceme zachovat komfort lidí. Aby měli dobrý pocit, pobavili se a ne abychom si na tom my namastili kapsy a lidi se mačkali. Zůstaneme u toho, že je to festival pro celou rodinu, to znamená od Slzy, která je pro teenagery až po Hanku Zagorovou, na kterou přijdou spíše starší," vyjádřil se organizátor.

Mezi dalšími interprety letošního ročníku patřila například kapela Chinaski, Olympic, Mig 21, slovenská No Name, Tři sestry, Čechomor, Visací zámek, zpěvák David Koller, Václav Neckář, Xindl X či Marek Ztracený a další.

HLAVNÍ HVĚZDY

Na druhém i třetím ročníku byla jednou z hlavních hvězd skupina Wanastowi Vjecy. Dále Heulos rozezněl v roce 2014 Čechomor, Tomáš Klus, Tři sestry, Tatabojs, Tublatanka a další. V roce 2015 patřila scéna Vojtěchu Dykovi & B-side bandu, kapele Chinaski a zazněl také hlas Lucie Bílá v doprovodu skupina Arakain a zpěvačky Anny K.

Přestože je teprve několik málo dní po skončení čtvrtého ročníku, pracuje tým organizátorů už dávno na dalším. „Kapely se musí domlouvat hodně dopředu, takže pátý ročník jsme domlouvali už před tím, než se vůbec uskutečnil ten čtvrtý," vysvětlil Vlašín. Kdo vystoupí na dalším ročníku ale zatím prozradit nechtěl.

„Kdo přijede na festival příště ještě neřeknu, protože to zatím není podepsané. Dá se ale předpokládat, že nějakých pět kapel, které vystoupily na festivale letos se objeví i na dalším ročníku. Ono totiž těch českých kapel, na které lidi zaručeně přijdou, tolik není," pousmál se Vlašín.

K tomu, co organizátoři plánují na další ročník za novinky dodávají, že jde o to zlepšit služby a servis pro příchozí a vychytat organizační chybičky.

Vysočina fest se hned po prvním ročníku stal největším hudebním festivalem v kraji a jeho obliba každým rokem stoupá. Loňský ročník Vysočina festu si také vysloužil nominaci na cenu Zlatá jeřabina 2015, kterou každoročně za kulturní aktivity uděluje kraj.

Vysočina fest je multižánrový kulturní festival určený pro všechny věkové skupiny včetně rodin s dětmi, které nechyběly ani na letošním ročníku. Děti do dvanácti let měly vstup na festival v doprovodu rodičů zdarma. Malým účastníkům festivalu patřilo také celé sobotní odpoledne na jedné ze scén, kde si mohli zasoutěžit a pobavit se s Milanem Řezníčkem.

Třídenní Vysočina fest předbíhá i takzvaný Fest na rozjezd, který po dva dny před začátkem festivalu baví jihlavské Masarykovo náměstí. Letos na něm vystoupila například kapela Mňága a Ždorp, zpěvačka Klára Vytisková či domácí jihlavská skupina Arciskačány.

PŘIBYLA JEDNA SCÉNA

Letošní ročník festivalu byl také speciální tím, že se tentokrát v amfiteátru hrálo na třech scénách, zatímco předchozí ročníky se odehrávali pouze na dvou. Přestože třídenní vstupenky byly již měsíc předem vyprodány, ve čtvrtek a v sobotu si mohli zájemci zakoupit ještě vstupenky na místě, kterých bylo k dispozici pět set.

Součástí festivalového dění je také soutěž autorských kapel, kterou letos vyhrála skupina Pefr Jam. Na druhém místě se umístila Brutální Jahoda a na třetím Scar Industry.

Ivana Holzbauerová