Letošní ročník se z důvodu stavby sousední tělocvičny musel přestěhovat z farní zahrady do Zámecké jízdárny a tak se skromný počat návštěvníků ve velkém hledišti poněkud ztrácel. Jistě tomu nepomohlo ani deštivé počasí a souběh s jinými akcemi, kterých bylo ten víkend opravdu hodně. Kdo však nakonec přišel, určitě nelitoval.

Už čtvrteční „předprogram“ – beseda s poutníkem po moravskočeské hranici, která proběhla v kavárně Pohodička, byla velmi zajímavá. Páteční dvojkoncert skupiny Huménečko a Pavla Helana pak dokázal jízdárnu zaplnit zhruba ze třetiny, což však bylo letošní maximum. Folkrocková skupina ze Strážnicka diváky svou chytlavou melodickou hudbou rozhýbala a Pavel Helan se svými hosty naskočil do rozjetého vlaku. Kromě své základní nabídky z CD „I Bůh“ přivezl spoustu novinek - mimojiné předvedl dvě písně na fujaru. Ale základní rys jeho hudby, což je laskavý humor zabalený s kvalitní muzikou a texty nad kterými se chtě nechtě musí přemýšlet - tak ten předvedl za hodinu a půl vrchovatě. Nadšený potlesk a slova poděkování od diváků v předsálí to dokazovala nejlépe.

Sobotní odpoledne patřilo skupinám a scholám, které prezentovaly moderní křesťanskou hudbu. Přijela schola Schok ze Šitbořic, která byla vůbec prvním vystupujícím na prvním ročníku Náměšťfestu. Tehdejší děti, dnes vdané paní a dospělí mužové vydrželi pospolu a ačkoli se asi polovina souboru vyměnila, mnoho ze členů rádo zavzpomínalo na dobu před deseti lety. Společné sdílení hudby a volného času je pro tyto mladé lidi radostí a dokážou to předávat ostatním…

Dalšími byly třebíčští MIiracles, Reset z Třanovic a skupina Sisterband z Horní Cerekve. V podvečer vystoupil ještě Jindřich Černohorský s kapelou. Určitě jeden z vrcholů letošního ročníku. Jeho texty se dotýkaly každodenních radostí a hlavně starostí, se kterými se každý z nás denodenně setkává. A kromě návodu na to, jak a kde hledat pomocnou ruku také dával ve svých písních naději, že dobro se setká s dobrem a zlo nakonec nepochodí.

Zahradní slavnost v Domě sv. Antonína v Moravských Budějovicích.
Zahradní slavnost se ujala. Radost dělá seniorům i dětem

Závěr festivalu už jako tradičně patřil muzikálu z dílny moderátora celého festivalu Luďka Strašáka v provedení „Spojených farností“. Letos pod názvem „Nestříhat!“ zhudebnil biblický příběh Samsona a Dalily. Za obdiv stojí určitě hudební doprovod, který obstaral ve své jedinečnosti sám autor střídavě na kytaru a keyboard. Děj, ve kterém se prolínaly historická fakta s moderním poselstvím, apely na nešvary dnešní společnosti vykreslené v dobových kulisách Pelištejnců a Hebrejců a další více či méně skryté jinotaje jsou charakteristickým znakem všech muzikálů, které Luděk Strašák tvoří. A za to jemu a všem hercům patří velký dík.

Poděkování nakonec patří všem, kteří se jakkoli zasloužili za zdárný průběh letošního ročníku, všem účinkujícím i návštěvníkům, protože ti dodávají Náměšťfestu smysl. Do dalších let si přejme, aby těch, kterým je možno radost předávat bylo stále víc. Festival připravila náměšťská farnost sv. Jana Křtitele, která se těší na další milá setkání.
Jaroslav Hrubý