„V Třebíči jsem se narodila a třicet let jsem připravovala kulturní pořady pro Třebíčáky, nedovedu si představit, že bych na nabídku zda pořádat ve městě vystoupení Cimrmanů řekla ne. Divadlo Járy Cimrmana vystupuje v Třebíči od roku 1979 a s výjimkou jedné sezony se tu vždy jejich hry alespoň jednou či dvakrát do roka hrály,“ řekla Ivana Řídká.

Třebíčské publikum si členové známého divadla oblíbili už v minulosti, a jak na červencové besedě přiznal i jeden ze zakladatelů legendárního divadla Zdeněk Svěrák, působili diváci jako lakmusový papírek. „Třebíč se pro mě rovná spolehlivé publikum. Když jsme měli mít premiéru v Praze, tak před ní jsme si zvolili Třebíč a jeli jsme sem k Ivance Řídké. Ta vždy prodala lístky tak skvělým divákům, kteří nám dodali důvěru, že se té pražské premiéry nemusíme bát,“ řekl Zdeněk Svěrák.

Na jevišti Národního domu si tak odbyly svou premiéru hry Švestka, Afrika i poslední hra České nebe. Od roku 1979 se v Třebíči uskutečnilo 65 představení, které vidělo 27 569 diváků. „Vzhledem k tomu, že jsme se snažili každý rok sem Cimrmany dostat, figurovala Třebíč každoročně na seznamu míst, kam se jezdí. Právě tato skutečnost hrála hlavní roli i v tomto případě. Chtěli jsme obyvatelům města nabídnout kvalitní a dobré divadlo a hlavně jsme chtěli udělat radost všem milovníkům Járy Cimrmana,“ vysvětlila důvody Řídká.

I přesto, že se o představení ještě moc neví, je sál Národního domu už teď beznadějně vyprodán. „Původně jsme měli v plánu hru Záskok, ale nakonec bude uvedena Afrika, a to 18. listopadu v 19 hodin,“ doplnila Řídká.

Stejné je to i v případě setkání harmonikářů, které se uskuteční už tuto sobotu od 15 hodin. O jeho pořádání se zasloužili hlavně ti, kteří mají harmoniky a heligónky rádi, jejich zájem byl důvodem, proč se akce uskuteční. Vstupenky na Setkání harmonikářů jsou k dostání u Emílie Katolické na Stařečce. Ostatně ke koupi budou i hodinu před samotným vystoupením v Zahrádkářském domě za 80 korun. Zda nezůstane pouze u těchto dvou akcí, ukáže čas. Byla by velká škoda, kdyby Třebíč o léta budovanou image přišla.