Průvodkyněmi budou kejklířky a žonglérky Aduš a Dáša z divadla Kufr, které ve 14 hodin s dalšími účinkujícími zakejklují, zažonglují a zahrají na Masarykově náměstí a poté povedou průvod do zámeckého parku.

„Zahradní slavnost bude zdarma přístupná malým i velkým návštěvníkům do 19.30 hodin, takže neváhejte a přijďte si vyrobit klobouk, bez něhož se žádná pořádná slavnost neobejde. Bude vám určitě slušet při korzování letním parkem. A pokud zajdete do fotoateliéru, zůstane vám příjemná památka," zve dramaturg festivalu Michal Schmidt.

Kdo na nedělní odpoledne do zámeckého parku chodívá pravidelně, ví, že může popustit fantazii své zručnosti při různých rukodělných činnostech. Na trávě pod stromy i letos najde své místo ateliér výroby pastýřských píšťal s Bezobratry, žonglování a kejklování s Divadlem Kufr, ateliér vinutých perel s Jiřím Macounem, obrázky z barevných písků nebo výroba letadel. Úžasný svět her Divadla Studna potrápí hlavu, ruce i trpělivost a Divadlo Líšeň zase logické myšlení a šikovnost ve své šachové školičce Figurkov.

Slyšící i neslyšící

„Letošní slavnost ozvláštní netradiční Knižní představení studentů Ateliéru Výchovné dramatiky pro Neslyšící na Divadelní fakultě JAMU, která má již více než dvacetiletou tradici. Vystoupení jsou sice primárně určena pro děti se sluchovým postižením, jsou ale velmi kladně přijímána také slyšícími dětmi, které častokrát mohou poprvé vidět jinou komunikační formu, a seznámit se tak se znakovou řečí," popisuje Michal Schmidt.

Divadlo Bratři v tricku pobaví odpoledním humorným rodinným představením Malíři s prvky žonglování a ve večerním programu poetikou Vladislava Vančury, jehož novela Rozmarné léto byla inspirací k představení Plovárna.

O muziku pro děti se postará kapela Pískomil se vrací. Autoři písniček se od roku 2007 podíleli na repertoáru i živých koncertech projektu Kašpárek v rohlíku.

„Jedinečnou příležitost nahlédnout do tajů gruzínského polyfonního zpěvu a zazpívat si s famózním gruzínským mužským sborem Iberi budete mít v odpoledních hodinách na zámeckém nádvoří," podotýká dramaturg.

Nedělním vrcholem pak budou všechny tři večerní koncerty: žánrům se vzpírající dialog violoncella a diatonického akordeonu belgického dua Belem, oslava pětadvaceti let od prvního koncertu Roberta Křesťana a Druhé trávy s Katkou García a na úplný závěr uslyší přítomní posluchači virtuosa na unikátní nástroj hang Manu Delaga z Rakouska.