Filmoví milovníci se tak mohou těšit na mnohem lepší zážitky.

„Nejde jen o to, že budeme moci vysílat filmy ve 3D. Návštěvníci se také mohou těšit na mnohem lepší kvalitu obrazu a zvuku, než tomu bylo u projektorů na 35 mm filmový pás,“ podotkla vedoucí kina Iveta Hykolli.

„Digitalizace kina je určitě dobrým krokem, i když vzhledem k tomu, kolik kin je už v Česku digitalizovaných, přichází trochu opožděně,“ prohlásil filmový fanoušek Michal Zábrš z Třebíče.

Vyšší technická kvalita však není jedinou výhodou. „Díky snadnější přístupnosti digitálních kopií nebudeme muset čekat na filmy tak dlouho jako dosud. I když jsme díky dobré návštěvnosti patřili ke kinům, na které se dostalo dříve než u řady jiných, tak nyní budeme moci promítat novinky souběžně s republikovou premiérou,“ dodala Hykolli.

Premiéru obstarají noví 3D Šmoulové

Poprvé se digitalizované kino otevře ve čtvrtek 11. srpna. Od čtyř hodin si návštěvníci Pasáže budou moci nasadit 3D brýle u filmu Šmoulové.

„Od tří hodin bude na prostranství před budovou kina probíhat doprovodný program pro děti. Bude tam skákací hra, trampolína, různé soutěže a možná přijdou i Šmoulové!“ láká malé diváky vedoucí kina. Do konce srpna se mohou těšit ještě na trojrozměrná Auta 2 nebo Méďu Béďu.

V následujících dnech se však dočkají 3D hitů i starší fanoušci pohyblivých obrázků. Promítat se bude druhá část posledního dílu Harryho Pottera či nová verze Barbara Conana.

Na konec prázdnin je navíc připravena další filmová noc. V sobotu 27. srpna bude k vidění slavný Avatar i hity letošního léta Transformers 3 či noví Piráti z Karibiku.

Brýle pro sledování trojrozměrných snímků získáte vždy při vstupu do promítacího sálu.

„Jde o klasické brýle, na které jsou diváci zvyklí z jiných 3D kin. Dostanou je před projekcí filmu a po jeho skončení je zase vrátí. Brýle jsou po každém promítání čištěny v myčce a jejich zapůjčení je zdarma,“ uvedla Iveta Hykolli.

Digitalizace kina by však měla umožnit i dostupnost dalších snímků, které jsou k dispozici pouze v digitálních kopiích.

„Neláká mě až tak promítání 3D filmů, ale spíše možnost promítat spoustu starších filmových skvostů, které byly v poslední době převedeny do digitálního formátu. To přináší vyšší kvalitu obrazu a také jednodušší distribuci, takže se otevírá možnost tyto filmy vidět na plátně (např. čerstvě Markéta Lazarová). Doufám tedy, že i tímto směrem se bude ubírat politika vedení kina a to, že se kino otevírá filmem Šmoulové je spíše náhoda,“ podotkl filmový fanoušek Michal Zábrš z Třebíče.

Digitalizace kina stála více než pět a půl milionu korun. Z toho devět set tisíc korun získala radnice ze státní dotace.

V rámci České republiky již digitalizace značně pokročila. A ani v rámci Kraje Vysočina není Třebíč zdaleka první. Naposledy „zdigitalizovali“ kino letos v květnu ve Žďáře na Sázavou. Digitalizovná kina mají rovněž v Jihlavě, Počátkách, Pelhřimově a Humpolci.

Filmová noc

V sobotu 27. srpna

16.00 hod. – V PEŘINĚ
Repríza rodinné hudební komedie ČR ve 3D s brýlemi.
18.00 hod. – PIRÁTI Z KARIBIKU: NA VLNÁCH PODIVNA
Repríza velkofilmu USA ve 3D.
20.00 hod. – ŽENY V POKUŠENÍ
Repríza populární české komedie.
22.00 hod. – MUŽI V NADĚJI
Premiéra komedie ČR – volné pokračování filmu Ženy v pokušení.
24.00 hod. – AVATAR
Repríza akčního sci-fi USA ve 3D
02.00 hod. – TRANSFORMERS 3
Repríza akčního sci-fi USA ve 3D