Posluchači se mohou těšit na tři desítky koncertů hudby z období od středověku po baroko v podání českých a zahraničních hudebníků zabývajících se autentickou interpretací staré hudby.

Letošní ročník nese název „Kouzlo čísel". Festival bude vážně i hravě představovat nejdůležitější aspekty matematiky v hudbě a hledat jejich prostřednictvím znějící řád, který by uvedl duši posluchače do harmonie.

Program sestavila dramaturgyně Barbara Maria Willi, která s festivalem spolupracuje již řadu let. Ředitel festivalu David Dittrich o ní říká: „Willi dokáže poznat, co je přitažlivé pro posluchače, a umí vše dát do vtipných a promyšlených souvislostí."

Willi za ústřední číslo při přípravě dramaturgie festivalu zvolila číslo tři a je to patrné již na první pohled a poslech. Číslo tři je například symbolem Nejsvětější Trojice, která byla základním tématem zahajovacího koncertu letošního ročníku festivalu v Boskovicích, soubor Collegium Marianum zahraje hudbu tří velikánů vrcholného baroka Vivaldiho, Händela a Bacha na závěrečném koncertu na konci června v Ivančicích.

Jednotlivé koncerty hostují většinou na zámcích, které svým prostředím jedinečnou atmosféru jen umocňují. Představení je obvykle pouze zhruba pro stovku posluchačů, zájem o ně je však rok od roku větší. V nadcházejících dnech se festival představí v Náměšti nad Oslavou, Moravském Krumlově, Velkém Meziříčí, Hustopečích, Bučovicích a Žďáře nad Sázavou. Blíže představujeme tři koncerty, které se v nejbližších dnech konají na Vysočině.

Crescendo v úterý přiveze Telemanna

V úterý v 19.30 hodin zazní koncert Crescendo Trojice a trio v zámecké knihovně v Náměšti nad Oslavou. Vystoupení, stejně jako další dvě, je zařazeno do projektu „Kraj Vysočina fandí kultuře". Ceny vstupenek jsou 250 a 150 korun.

V Náměšti na zámku se posluchačům představí fenomenální hráč na barokní dechové nástroje Christian Leitherer, který se svým souborem Crescendo publiku připomene hudbu George Philippa Telemanna, jednoho z nejvýraznějších skladatelů 18. století. Dalšími členy souboru jsou: Christina Metz zpěv, Eszter Stöhr zobcové flétny, Barbara Leitherer violy da gamba, Jan Katzchke varhanní positiv.

Visegrádské trio

V pátek 9. června se festival přesune do Velkého Meziříčí, kde v 19.30 hodin vystoupí v zámecké jídelně trio hudebníků s programem nazvaným Třikrát tři. Vstupenky stojí 200 a 100 korun.

Visegrádské instrumentální trio výtečných sólistů Róberta Šebesty klarinet, Jaroslawa Thiela violoncello a Petry Matějové kladívkový klavír, nabídne návštěvníkům velkomeziříčského koncertu komorní hudbu z přelomu 18. a 19. století protkanou atmosférou intimního salónního trialogu smyčcového, dechového a klávesového nástroje.

Padesát fléten a čtyři krásky

Boreas Quartett Bremen Pravá láska, tak se jmenuje koncert, který je naplánovaný na pondělí 11. června. Konat se bude od 19.30 hodin v barokních sálech zámku ve Žďáře nad Sázavou

Koncert se koná u příležitosti 405. výročí povýšení Žďáru na město. Cena vstupenek je 200 a 100 korun.

Jin-Ju Beak, Elisabeth Champollion, Julia Fritz, Luise Manske soubor těchto čtyř absolventek brémské Vysoké hudební školy z roku 2008 se ve Žďáře představí s komorním koncertem s podtitulem „Pravá láska". Barokními sály zámku ve Žďáře nad Sázavou se rozezní padesát zobcových fléten mnoha typů a velikostí. Vystoupení těchto čtyř krásných a nadaných mladých žen nabídne nevšední zážitek nejen pro uši.

DANIELA VILHELMOVÁ