Ten se ve městě uskuteční ve dnech 5. až 10. srpna a pořádá ho Kinematograf bratří Čadíků ve spolupráci s bystřickou radnicí, Krajem Vysočina, Nadací ČEZ a bystřickou zemědělskou školou. Nebude se však jenom tvořit.

Diváky čeká oblíbené letní kino na náměstí s dobrovolným vstupným a se spoustou oblíbených filmů, přičemž na zahájení festivalu se v Bystřici objeví známé tváře, jakými jsou režisér Jiří Strach a herec, režisér a scénárista Jiří Mádl. Ten se rovněž stal prezidentem bystřického festivalu.

První modely návrhářky Dany Dobřichovské se už prodávají přes facebookovou stránku Charita je v módě. Nabídka se bude postupně rozšiřovat.
V dobročinném obchodě se už prodávají módní modely

„Je to mladý člověk, takže se právě pro tento festival, kde bude mnoho mladých lidí, velice hodí. Jsme rádi, že souhlasil,“ poznamenal Josef Čadík z Kinematografu bratří Čadíků. „To, že se loňský první ročník tak podařil a lidé se chtějí vracet, bereme jako malý zázrak. A když teď nebudeme mluvit přímo o Karlových Varech, ale třeba o Uherském Hradišti, přeji si, aby jednou v Bystřici bylo spoustu batůžkářů, kteří se tam budou jezdit dívat na nové studentské filmy,“ dodal s úsměvem Josef Čadík.

Prvním filmem, na který se bystřické publikum může těšit, se stane oblíbený snímek Anděl Páně 2. „Máme velkou radost, že film Anděl Páně 2 uvede sám režisér Jiří Strach,“ poznamenal ředitel festivalu Lukáš Skupa. Diváci uvidí i další úspěšné české filmy loňského roku, jako je například Teorie tygra, Trabantem do posledního dechu, Řachanda, anebo snímky festivalových hostů, kteří se po skončení promítání zúčastní diskusí s diváky.

„Jiří Mádl mimo jiné divákům představí svoji studentskou tvorbu a také svůj první celovečerní film Pojedeme k moři, za který na Cenách české filmové kritiky obdržel ocenění pro objev roku,“ přiblížil Skupa.

Řidiči po silnici I/19 u Bystřice jezdí po mostním provizoriu, kolem se staví.
V devatenáctce zeje díra, po skončení oprav pod ní přibude lávka

Do Bystřice v rámci workshopů zavítá například také česko-kanadský kreslíř filmových obrázkových scénářů Kurt van der Basch, který nyní pracuje na natáčení Jurského světa 2 v Londýně, aby mladým filmařům předvedl, jak vytvořit kvalitní obrázkový scénář. Chybět nebude ani exkurze do světa triků pod vedením předního trikového výtvarníka Borise Masníka.

Program doplní také dílna zaměřená na tvorbu reklamy, jejímž lektorem bude Martin Bezouška, mimo jiné držitel Stříbrného lva z festivalu v Cannes za spot pro Colgate, a objeví se i další odborní lektoři. „Letošní režisérskou personou, jež povede druhý z workshopů hrané tvorby, je Jiří Svoboda – autor celé řady filmů jako Skalpel, prosím, Sametoví vrazi či Zánik samoty Berhof,“ dodal Lukáš Skupa.