Ani to však nebude konečný výčet programu, který vypukne v neděli dopoledne. „I když jsme to letos pojali ve stylu top Moravy, nesměli jsme zapomenout na jihočeské Babouky, kteří jsou jednou z nejstarších dechovek v zemi," řekl hlavní organizátor festivalu Miroslav Kratochvíl.

Právě jeho otec dal akci před pětadvaceti lety základ v podobě koncertu pro kapely složené z mladých muzikantů. Takových skupin však v posledních letech ubylo, festivalu se tak již účastní kapely se zralými muzikanty.

Akce nese od tragické smrti Miroslava Kratochvíla staršího jeho jméno. Letos se na ní představí osm kapel a dvě stě padesát účinkujících. „Málokdo si to uvědomuje, ale to jsou všechno lidé, kteří patří k naprosté špičce. Není to jen o kapelách, ale i těch jednotlivcích. Někteří hrají i ve filharmoniích, a přitom sedí pozadím na židli a zůstávají skromní," míní Miroslav Kratochvíl junior.

Také on si při festivalu zahraje. Už pravidelným účastníkem akce je totiž kapela Dubňanka, ve které působí jako trumpetista. „Od osmadevadesátého roku jsem se snažil vzkřísit Budějovanku v Budějovicích, dařilo se to ale jen deset let. Pak se rozpadla úplně a já přešel do Dubňanky. Nejprve na záskok, pak na stálo," vzpomínal Kratochvíl.

Budějovice a festival však neopustil, i když o jeho konci několikrát přemýšlel. „Není jednoduché sehnat peníze, vždyť letos máme rozpočet 390 tisíc korun. Nechci ale, aby to padlo. Kdybych neměl podporu rodiny, tak by se to ale dělat asi nedalo," poznamenal hlavní organizátor.

Budějovický festival patří podle něj k tomu nejlepšímu z dechovky, co lze v zemi navštívit. Pětadvacátý ročník se uskuteční v neděli od půl jedenácté v Moravských Budějovicích. O konkrétním místě rozhodne až počasí. „Máme dvě varianty festival bude buď v letním kině, nebo v sokolovně. Rozhodneme se až v sobotu, to už budeme schopni počasí podle předpovědí odhadnout," řekl Kratochvíl.