Spokojen odcházel z pódia jak Márdí z Vypsané fiXy (se kterým přinese Třebíčský Deník rozhovor v sobotu 14. září), tak oba bratři Homolovi z Wohnoutů. Mladší, Honza, si po koncertu našel minutku na zodpovězení několika otázek.

Začneme netradiční otázkou jak se vám dnes hrálo?

Hrálo se mi výborně. Před koncertem jsem byl nevyspalý a myslel jsem, že ho odspím, ale hned první písnička mě nakopla a dostala úplně do varu. Budu to muset několika pivy zase srazit, abych se v noci trochu vyspal (směje se).

Flaming Nights je ale především žonglérský festival. Co Honza Homola a žonglování?

Dlouho jsem to už nedělal, ale umím se třemi míčky. Nejdřív jsem se učil v jedné ruce klasicky se dvěma, pak jsem do toho přidal třetí a čtvrtý už jsem nezvládl. Pak jsem měl období, kdy jsem u sebe nosil takovou velkou minci a proplétal ji mezi prsty. V tom jsem frčel asi půl roku, dostal jsem se na úroveň, kdy to člověk ani nevnímá, třeba stojí ve frontě a točí si (usmívá se). Ale to už jsem asi taky zapomněl.

Wohnouti v Třebíči rozhodně nehráli poprvé, hned několikrát jste se objevili na festivalu Zámostí. Máte z něj nějaký speciální zážitek?

Máme, kór já. Když jsme na Zámostí, které pořádají naši kámoši, hráli minulý rok, tak jsme se strašně ožrali, mně pak nebylo nejlíp, ale jako zážitek dobrý (směje se).

Zážitek, i když asi jiný, určitě máte i z festivalu v rumunském Banátu, kde jste hráli na konci prázdnin. Jaké to tam bylo?

Super, ty jo. Je to vlastně festival pro Čechy, kteří tam žijí a ještě tam jel český zájezd. Vypadalo to, jako kdybychom hráli v Čechách, ale ono to bylo v Banátu, ve vesnici Eibenthal, kolem naprostá divočina, úžasná krajina, prostě super.

Takže za rok se tam vypravíte znovu?

Já doufám, že jo. Co se týče mě, tak já jsem pro každý zájezd do ciziny, hrajeme tam málo a mně to chybí. Na druhou stranu musím říct, že je to docela vysilující. Ještě v Česku jsme odehráli tři koncerty, jeli dodávkou do Rumunska, odehráli tam koncert, jeli nazpátek a měli rovnou další dva koncerty.

Zeptám se i na novou desku, bude v blízké době?

Bude. Točit ji budeme pravděpodobně na jaře příštího roku, takže začátkem léta by mohla vyjít.

Už na ni máte připravené písničky?

Máme spoustu písniček a děláme demáče, z nich budeme potom vybírat písničky na samotnou desku, nic zatím jinak nevymakáváme. Jediné, co jsme teď udělali, je to, že jsme pustili novou písničku a klip Díky moc. Brzo přijde další písničky a do doby, než vyjde deska, se asi ještě dvě nebo tři nové objeví.

Prozradíte, jakým směrem se bude nová deska ubírat?

My jsme rocková kapela a začaly nás bavit disko písničky, s disko rytmem. Nějak se to chytlo, i lidi to baví, takže se to možná bude odehrávat v tomhle směru. Materiál, ze kterého budeme aranžovat máme, uvidíme jaký kabát to vlastně bude mít. Nápadů je spousta, ale většinou to krachne třeba na tom, že nefunguje text spolu s hudbou, prostě to na něčem vyhoří. Na poslední desce se nám stalo, že jsme na demáči měli hotových třicet písniček. Nechceš a ani nejde dělat dlouhé cédéčko, takže s bolavým srdcem vyházíš zbytek a zbude ti třináct, čtrnáct písniček.

Dá se vyhozený zbytek ještě nějak použít?

Říkáš si, že jo, že to dáš do šuplíku a někdy použiješ, ale už to nikdy nevytáhneš. Nadchneš se pro nové věci a už nechceš ztrácet čas s archívem. A je to škoda, protože to jsou hotové písničky, dobré texty a skončí v koši.

TADEÁŠ MAHEL