Při vystoupení jste působil hodně uvolněně a vypadalo to, že si to opravdu užíváte. Bylo to opravdu tak?


Ano, je to tak. Cítil jsem to už od půlky první věci, tak jsem to chytil a už jsem to nepustil. Po dlouhé době jsem měl výborný zvuk a dobrý sluchátka, tak jsem si to fakt hodně užíval. Některý věci jsem zazpíval tak, jak jsem to od sebe už hodně dlouho neslyšel. Dělal jsem dlouhý tempa, tak jsem si v tom kalil (smích).


Takže z vaší strany jednoznačná spokojenost…


Naprosto, v zásadě jsem tady spokojený se vším (smích).


Na jevišti jste s kapelou působili velice jednotným a kompaktním dojmem. Do jaké míry jste improvizoval?


Písničky v angličtině mají takovou zvláštní vlastnost, že jsou různě natahovací a celkově pružný. V podstatě každý téma se dá zpívat trochu jinak. Co se týká chorusů, tak to je improvizace vždycky.   V jazzový muzice je to tak, že si v ní každý muzikant hledá v rámci mantinelů různý odbočky a zase se to pak setkává. Na tom je to celý postavený, pro ty lidi, který hrajou, je to normálně dobrodružný. Někdy jsou to tak tenký ledy, že když se podaří je poskákat, tak to potěší.


Většinu písniček jste dnes večer zpíval v angličtině. Je vám bližší?


To je daný asi tím, že celý vystoupení je postavený spíš na klubovou scénu. Některý věci jsou převzatý a mám je rád, proto jsem je do repertoáru zařadil. V ideálním případě by to mělo být půl na půl čeština – angličtina.


Folkové prázdniny jsou specifické zámeckým nádvořím. Kdybyste si měl vybrat mezi tímto komornějším prostorem nebo open scénou na velkém festivalu někde na louce, co byste volil?


V zásadě je mi to jedno. Ale jako každý muzikant musím říct, že čím víc lidí, tak se cítíte statečněji. Na druhou stranu ty komornější klubový scény jsou víc pravdivý. Tam se za nic neschováte a nic neošidíte. Popravdě musím říct, že když mám dobrý zvuk, tak je mi to fuk (smích).


Nehrajete v Náměšti poprvé, jak se vám tu vystupuje?


Tady ten prostor na nádvoří je hodně dobrej akusticky, protože když se k vám ta nota odrazí zpátky, tak se trochu sníží. Je to náročnější na koncentraci, ale to mě baví. Moc dobře se tu díky dozvuku zpívají pomalý písničky. Je to podobný jako v kostele, kde ten odraz je taky.


Kdybyste se podíval na program Folkových prázdnin, co byste si rád poslechl?


Jak tak na to koukám, tak bych určitě šel na to, co neznám, abych zjistil, do jaký míry je to folk a do jaký ne.


Zdržíte se v Náměšti?


Ne, pojedeme. Dáme si nějakou folkovkovou tlačenku a vyrazíme.

PAVLA KRČÁLOVÁ