Festival vznikl před čtyřmi lety kvůli začínajícím kapelám. Cílem organizátorů bylo dostat mladé muzikanty na jedno místo, dát jim k dispozici profesionální pódium, zvuk a nechat je okusit atmosféru velkých hudebních podniků. Letos pořadatelé posouvají festival o něco dál. Rozšířili záběr a pozvali skupiny z jiných krajů i zkušené a osvědčené kusy.

„Letos jsme se dostali do situace, kdy víceméně všechny mladé kapely z Třebíčska, kvůli kterým to začalo, už ve Starči několikrát hrály. Museli jsme sáhnout do kapel v rámci Jihomoravského kraje," říká Drahoslav Menčík z pořadatelského spolku Za kulturu.

Krom zmíněného nářezu v ženském podání letošní Backstage of Stařeč nabídne i The Schelinger Bombardérs, tedy nesmrtelné hity Jiřího Schelingera v revivalovém po-dání. Ti, kdo The Schelinger Bombardérs již slyšeli, říkají, že provedení je víc než do-konalé. Kapela je poskláda- ná z třebíčských muzikantů, u mikrofonu stojí Tomáš Kružík ze skupiny Větev.

Kategorii mladých a začínajících zastoupí kapela převážně z Chlístova, Modrá skalice. „Fungují asi dva roky. Klukům je kolem 17 let. Začali hrát převzaté písničky, do budoucna dělat vlastní tvorbu. Už teď mají několik vlastních skladeb. Zpívají třeba o tom, jak se dali dohromady a co to pro ně znamená," popsal Drahoslav Menčík.

Pozvání přijala i skupina Invalidní důchod z Třebíče. „Kdysi dávno hrávali hardcore. Nedávno udělali vzpomínkový koncert, který měl obrovský úspěch, proto jsme je oslovili, aby jako legenda zahráli," zmínil Menčík. Do Starče přijede také punková legenda z Pardubicka, skupina Volant. Hraje už 25 let.

Backstage of Stařeč se uskuteční v sobotu 18. července ve Starči na Nivě na tamním hokejovém hřišti. Areál se otevře v 15 hodin, poslední skupina přijde na řadu kolem půlnoci.

Vstupné na festival je dobrovolné. „Firmy z Třebíčska nám partnersky vypomáhají. Díky tomu se můžete přijít bavit a kdykoli budete chtít, odejdete," zve Menčík.

V plánu je doprovodný program. Na místě bude například fotokabinka. V loňském roce pořadatelé zaznamenali účast 750 lidí.