Zapomeneme-li na frázovité teze, tak dnešní souboj favorita má. A opravdu velkého.

Je jím právě Horácká Slavia. Bílé hvězdy mají za sebou trojboj s nejlepšími celky I. ligy, z něhož si odnesly výborných sedm bodů, když nestačily pouze na exligový Chomutov.

„Na utkání s Litoměřicemi, Jihlavou a Chomutovem jsme se nedívali jako na trojlístek těžkých zápasů. Připravujeme se den ode dne na každého soupeře a nyní musíme dobře zregenerovat před zápasem s Havlíčkovým Brodem," upozorňuje třebíčský asistent Radek Novák, že ani v duelu s posledním týmem nehodlají nic podcenit.

Tabulka sice ukazuje, že Brod by nemusel klást velký odpor, ale realita je v současnosti úplně jiná. Po první čtvrtině soutěže, kdy Rebelové opravdu byli otloukánkem soutěže, se jejich hra zlepšuje zápas od zápasu, a dokážou sehrát minimálně vyrovnaný duel i s největšími favority soutěže.

O jejich progresu se naposledy přesvědčila jihlavská Dukla, která do posledních vteřin bránila jednobrankový náskok.

„Poslední zápasy prohráváme vždy o gól. Nehrajeme špatně, ale ta branka nám prostě chybí," lituje havlíčkobrodský kouč posledních výsledků.

Barus ví, že v pátek jeho svěřence nečeká nic lehkého, přesto však doufá, že se podaří alespoň bod ze zápasu s lídrem urvat: „Víme, jak je Třebíč těžký soupeř. Má velmi dobrou defenzivu, přes kterou se složitě prosazuje. My budeme muset tedy především zlepšit naši produktivitu."

Kromě zlepšené produktivity budou muset Rebelové také uhlídat první třebíčský útok, jenž se v posledních zápasech ukazuje ve výborné formě. „O síle jejich prvního útoku víme. Budeme si muset dát pozor," varuje brodský kouč.

Kdo porazí únavu?

Dalším faktorem, který by mohl ovlivnit konečný výsledek dnešního derby, je únava. „Máme toho dost. V pěti dnech jsme hráli proti třem silným soupeřům," říká třebíčský kapitán David Dolníček. Právě on, vracející se po zranění, nejlépe pociťuje, jak zběsilé tempo I. liga nabrala: „Cítím se hrozně. Jsem po zranění, kdy jsem nemohl nic dělat. Teď se nedá ani trénovat. Musíme pouze šetřit síly na ty zápasy."

To v Havlíčkově Brodě si na únavu nestěžují. Alespoň zatím. „Na to, v jaké jsme situaci, nálada v šatně je velmi dobrá. Kluci i tu únavu snášejí dobře, ale uvidíme, jak na tom budou proti Třebíči," pochvaluje si Barus atmosféru v týmu.

Jaká bude panovat atmosféra v Kotlině?

LUKÁŠ ZELENÝ