Důrazný útočník se těsně před turnajem zranil, a jak je v Česku mezi hokejovými fanoušky zvykem, ihned se rozjel kolotoč spekulací, kdo všechno by ho mohl v reprezentačním kádru nahradit.

Hadamczik včera oznámil, že to bude Martin Erat. Právě on byl nejpravděpodobnější volbou zkušený dvaatřicetiletý forvard už za národní tým leccos odehrál, o jeho střeleckých kvalitách není pochyb, a navíc mu není cizí ani obětavá defenzivní dřina. Právě to jsou vlastnosti, kterými oplývá Sobotka. Hadamczik proto hledal typově podobného borce.

„S Vladimírem Sobotkou jsme v mužstvu počítali jako s komplexním hokejistou s vynikající defenzivou. Když se zranil, museli jsme hledat podobně založeného hráče, a právě Martin Erat prokazuje mezi kandidáty připadajícími v úvahu nejlepší defenzivní schopnosti," uvedl Hadamczik.

Erat hrál už na bronzových olympijských hrách v Turíně před osmi lety, stejně jako na minulých hrách ve Vancouveru. Reprezentoval i na třech světových šampionátech. V této sezoně válčí za Washington, ale nedostává tolik prostoru, kolik byl zvyklý ve svém předchozím působišti v Nashvillu. Stále čeká na premiérový gól a před časem dal najevo, že by se nebránil trejdu do jiného klubu.

I kvůli slabším statistikám Erat nepatřil k favoritům na olympijskou nominaci.

„Myslím, že nemusím nic dokazovat, všichni vědí, jaký jsem hráč," říkal ostřílený útočník před časem. V první nominační vlně se na něj nedostalo, po Sobotkově zranění ale přišla jeho šance.

„Nebylo to jen moje rozhodnutí, řešili jsme to s Frantou Musilem a Josefem Palečkem a shodli jsme se na Martinu Eratovi. Má všechny předpoklady, aby Sobotku nahradil," řekl kouč Hadamczik pro Radiožurnál.

Šance pro Erata znamená zřejmě definitivní konec olympijských nadějí pro Jiřího Hudlera. Právě jeho absence v původní nominaci vyvolala hodně vášní. „Jirkovo opomenutí považuju za největší nespravedlnost, jakou jsem za poslední roky v hokeji zaznamenal," prohlásil v rozhovoru pro deník Sport Hudlerův agent Petr Svoboda.

Hudler prožívá v Calgary z individuálního hlediska velmi povedenou sezonu v 55 zápasech nasbíral úctyhodných 42 bodů. V tomhle směru se s ním Erat nemůže měřit. Hudlerova neúčast v olympijském výběru vzbudila pozornost i v zámoří. Hadamczikovi ale podle všeho nezapadá do koncepce, což se projevilo i nyní při hledání Sobotkova náhradníka. Ukáže se Hadamczikova kritizovaná volba jako správná?