Třebíčský rodák bude spolu s Petrem Vránou, stejně jako finský brankář Atte Engren, působit v Atlantu Mytišči. Ruský klub převzal jejich smlouvy.

„Tím, že nastala taková situace ve Lvu, jaká nastala, tak jsme se s agentem snažili najít tým, který by mi co nejvíce vyhovoval, ale zároveň hledal hráče na mé pozici. A z různých hledisek to vyznělo pro Atlant," řekl včera Němec, jenž si vybíral z více nabídek a upřednostňoval setrvání v KHL. „Z té tam byly ještě dva zájemci, jeden pak ze Švýcarska," prozradil třicetiletý mistr světa z roku 2010, který nedávno uzavřel se Lvem novou dvouletou smlouvu.

Obě strany jsou v kontaktu dlouhodoběji. „Ten první kontakt proběhl už před dvěma lety, kdy jsem ale mohl jít hrát do Prahy. Druhý kontakt přišel až poté, co přišly zprávy a události v minulém týdnu. Já do té doby nic neřešil, protože mojí prioritou byl Lev," přiblížil Němec. Jenže Lev se v příští sezoně neobjeví. „Byli jsme předběžně domluvení, jen se ještě čekalo, jak to definitivně dopadne tady v Praze," dodal Němec.

Na novém působišti se mu hodně zamlouvá relativně malá vzdálenost od domova. „Do Moskvy je to letadlem dvě hodiny a patnáct minut. A Mytišči je pak jen kousek od letiště Šeremetěvo, což je dobré pro mě i pro rodinu," pochvaloval si Němec. Partnerku s oběma syny s sebou stěhovat nebude. „Jeden syn je poslední rok ve školce, ten druhý je ještě malý na létání. Budeme to zvládat na dálku a jak to půjde, poletím domů," plánuje Němec.

Optimistou je rovněž po sportovní stránce. A to i přesto, že Atlantu v minulém ročníku utekla účast v play off. „Teď tam ale určitě chtějí a i proto trošku přebudovávají tým, jak mi říkal jejich manažer Alexej Žamnov," připomněl Němec známou postavu bývalého výborného útočníka s bohatými zkušenostmi z NHL.

Němec je rád, že má o budoucnosti tak záhy jasno. „Bylo to hodně nepříjemné. Ujišťovali nás, že sezona normálně bude a najednou nic. Měli jsme skvělý tým, v něm byli skvělí spoluhráči a najednou to skončilo. A hodně mě mrzí, že jsme dva roky bojovali za fanoušky, což se nám povedlo, a najednou tenhle projekt končí," přemítal Němec. Má však i pochopení. „Všichni víme, že to je hroznej ranec hrát v Praze KHL," připustil.

Vůči klubu v něm není přes poslední dny žádná zášť. Klidně by se do Lva vrátil. „KHL v Praze byla pro nás Čechy naprosto skvělá varianta," nezastírá Němec. „A ta možnost tam existuje. Lev se může kdykoliv vrátit, má to jen pozastavené. Třeba Donbass si musel vzít roční pauzu kvůli politické situaci," připomněl Němec.

Sám doufá, že takový den jednou přijde a Lvu se podaří na mapu KHL vrátit. Pak by se mohl vrátit i on. „Proč by ne. Proč Lva nevzkřísit zpátky k životu, když na to budou finanční prostředky? Na jedné straně bylo spousta lidí, kteří KHL v Praze nepřáli, ale Lev se i tak stal součástí českého hokeje. Byla by škoda, kdyby zanikl," řekl Němec.