V Třebíči tak o spokojenosti nemůže být řeč. „Od začátku až do konce základní skupiny jsme zůstali na chvostu tabulky, tak spokojeni být nemůžeme,“ neskrývá zklamání trenér Štěpán Oberreiter.


Tomu se ještě v přípravě zranil kapitán a nejlepší střelec týmu Danko Deveri, který se těžko nahrazoval.


„V první čtvrtině jsme těsně prohráli spoustu zápasů. Ze začátku nám chyběl Deveri, který toho nahrál ze všech nejméně a přesto potom stihl nastřílet spoustu gólů. Kluci se Danka snažili nahradit, ale jeho góly nám scházely,“ posteskl si třebíčský kouč.


Ten našel i další příčiny neúspěchu. „My jsme si také zápasy prohrávali sami vlastními chybami. Ta soutěž je velmi náročná, i ten přechod z první ligy do extraligy, kde jsou špičkové mančafty, a to bylo znát,“ pokračuje třebíčský lodivod.


Mladé mužstvo


„Také se projevovalo to, že věkové složení týmu není ideální. Hráčů dorazového ročníku (1992 – pozn. red.) jsme měli málo a navíc nám vypadl Deveri, takže nám zůstalo jenom pár těchto hráčů. A s tím se ta soutěž pocelou dobu hrát nedá,“ má jasno šéf třebíčské lavičky.


Oberreiter našel i pozitiva. „Klukům, kromě některých zápasů, nemůžeme vytnout bojovnost a nasazení. Ale ten věkový rozdíl, kdy soupeři měli o hodně více starších hráčů, tam byl jasně vidět. Navíc jsme jako nováček neměli téměř žádné zkušenosti s nejvyšší soutěží,“ vysvětluje trenér Třebíče.


Toho však netěší nejen umístění. „S tím nejsme spokojeni vůbec. Nejvíce nás mrzí ostudný zápas doma se Zlínem (1:13 – poznámka autora), ten mi ještě hodně dlouho zůstane v paměti,“ zavzpomínal třebíčský kouč a pokračoval: „Naopak mě potěšilo, že se kluci z toho rychle vzpamatovali a druhý den vyhráli v Havířově. Tyto body jsou velice cenné.“


„Také nás potěšilo, že jsme v zápasech neodpadali fyzicky, tedy až na malé výjimky, když nás bylo málo. Snažili jsme se dávat příležitost širšímu kádru, nějak se nám podařilo sestavu dát dohromady,“ dodal třebíčský lodivod.


Kouč Horácké Slavie však zná recept. „Hráči si musí zvyknout na náročnost soutěže. Musí přistupovat ke každému zápasu s maximální koncentrovaností. Z loňska byli zvyklí, že odehráli jen pár dorazových zápasů a ve zbytku si hráli ve své režii,“ ví trenér Horácké Slavie.


Otázka vývoje


„Je to otázka dalšího vývoje, kluci si na to musí zvyknout. Za rok budou starší, zkušenější, tudy povede cesta ke zlepšení.“


„Někteří se pořád snaží hrát takový žákovský hokej, ale v extralize to nejde, je to o bruslení, souboji, tvrdosti, rychlosti a hlavně střelbě. My jsme těch gólů ze začátku dávali málo. Teď jich dáváme docela dost, ale ze začátku jsme měli malou střeleckou potenci. Zlepšilo se to právě návratem Deveriho,“ nepochybuje šéf třebíčské lavičky a jedním dechem dodává: "Posledně jsme v několika zápasech dokázali nastřílet poměrně hodně branek.“


„Angažovali jsme posily z Jihlavy, které nám trošku pomohly, ale čekali jsme od nich víc. Některé zápasy vypustili, jako před posledním zápasem ve Vítkovicích, kdy se omluvili na poslední chvíli. To ještě budeme dále řešit. Ale pokud by nám chtěli pomoci, tak jedině ve skupině o udržení,“ přeje si šéf třebíčské lavičky.