Přesto ale mají v Jihlavě větší klid pro práci, patnáctibodový náskok na sedmý Havířov dává téměř jistotu přímé účasti v play-off, dvanáctibodový na pátou Kadaň slibuje velkou naději i na udržení výhodnější pozice pro čtvrtfinále soutěže.

Třebíč je z tohoto pohledu v těžší pozici. Postup do předkola play-off je sice na dosah, tým ale musí rapidně zlepšit své výsledky. V klubu jsou odhodláni pro splnění předsezonního udělat maximum a postoupit po sedmé v řadě do vyřazovacích bojů, ve kterých Horácká Slavia chyběla naposledy v sezoně 2008/09.

Při pohledu do historie jedna malá odbočka od aktuálního ročníku. Vysočina měla v play-off 1. ligy jediného zástupce naposledy v sezoně 2005/06. Tehdy hrála čtvrtfinále Dukla Jihlava, která vypadla s Hradcem Králové 2:4 na zápasy. Třebíč tenkrát skončila na 11. příčce po základní části a bojovala ve skupině o udržení soutěže.

Naopak v sezoně 2007/08 a v letech 2010 až 2014 hrály alespoň předkolo play-off vždy tři krajské týmy (Jihlava, Třebíč, Havlíčkův Brod). Ale zpět do současnosti. Jak hodnotí poslední období šéfové klubů?

DUKLA JIHLAVA

po I. čtvrtině: 7. místo, 20 b.

po II. čtvrtině: 1. místo, 56 b.

po III. čtvrtině: 3. místo, 74 b.

Minus dvě příčky, pouze osmnáct bodů. V Jihlavě mohli v prosinci a na začátku nového roku jen vzpomínat na říjnovo-listopadovou spanilou jízdu soutěží. Aktuálně se týmu daří o poznání hůře.

Přestože Dukla se dál drží v nejužší špičce první ligy, spokojenost na Horáckém zimním stadionu nepanuje. „Naše výkony ve třetí čtvrtině jsou problém," připustil jednatel Dukly Bedřich Ščerban. „Posledními výkony a výsledky jsme prohospodařili náš solidní náskok na protivníky, což nás samozřejmě vůbec netěší."

I proto se hráči dočkali od vedení adekvátní odezvy. „Situaci řešíme. Vždyť není možné, abychom odehráli poměrně kvalitní utkání v Českých Budějovicích, byť jsme prohráli, a potom se prezentovali výkonem jako proti Havířovu," láteří Ščerban, který netajil: „S týmem jsme se jako vedení sešli a situaci řešili."

Řešení v Jihlavě hledají i v okysličení sestavy, ať už trejdy, tak hostováním nových hráčů. „Poslední změny byly vedeny snahou rozšířit kádr, aby trenéři měli možnost vybírat ze sestavy nejlepší hráče," vysvětluje šéf Dukly. „Například od Koláře si navíc slibujeme další zkušenosti pro naši poměrně mladou sestavu."

Zatímco hráči jsou pod tlakem vedení, trenéři mají ke své práci klid. Hlavní trenér Petr Vlk dokonce před svátky podepsal s Duklou novou smlouvu. „Neřešíme podobné záležitosti pod tlakem momentální situace. Trenéři dlouhodobě splňují naše společné cíle, například zařazováním odchovanců do prvoligového kádru," doplnil Ščerban.

HORÁCKÁ SLAVIA TŘEBÍČ

po I. čtvrtině: 8. místo, 19 b.

po II. čtvrtině: 6. místo, 42 b.

po III. čtvrtině: 11. místo, 53 b.

Minus pět příček, pouze jedenáct bodů (čtrnáct získaných na ledě, tři ztracené kontumací). Také Horácká Slavia po solidním rozjezdu ztratila dech, a jestliže jsme po druhé části psali o pobytu v elitní šestce, která má jistotu bojů o baráž, nyní v Třebíči jen doufají, že se dostanou alespoň do předkola play-off. „Se třetí čtvrtinou pochopitelně spokojeni nejsme," netají generální ředitel klubu Karel Čapek. „Máme méně bodů, než jsme chtěli, jsme i na jiných pozicích, než jsme si představovali. Ale tak to ve sportu někdy chodí."

Vedení týmu začalo kritickou situaci řešit už v průběhu třetí části, například trejdem obránců s Jihlavou Podlipnik Bilčík. „Není vyloučeno, že přijdou další trejdy k oživení kádru," uvedl Čapek nedávno pro Deník, který se třináct kol před koncem základní části soutěže zamýšlí nad příčinami pádu týmu: „Potkala nás řada zranění, ne ve všech zápasech jsme měli k dispozici hráče, které bychom potřebovali. Navíc nás trošku rozhodily svátky, okolo Vánoc se nehrálo v pravidelném rytmu, což nám uškodilo. Los byl sice pro všechny týmy stejný, ale my jsme se s tím prostě vyrovnali hůře. Pár zápasů jsme také zcela zbytečně ztratili, a situace je taková, jaká je."

Pověstnou flintu do žita ale v Třebíči neházejí. Ztráta na desátou příčku je pouhé tři body. „Naším cílem před sezonou byl postup alespoň do předkola play-off, na tom se nic nemění. Určitě se o to popereme," slibuje fanouškům Čapek.

Dukla i Horácká Slavia mají v závěrečné čtvrtině co napravovat. V posledních třinácti zápasech základní části hrají oba týmy sedmkrát doma, vzájemný derby zápas bude hostit Třebíč v pondělí osmého února.

Ideální sestava třetí čtvrtiny základní části.