Nejskloňovanější jméno? Pochopitelně Ilja Kovalčuk. Ruský snajpr už loni s Eliášem v dresu Devils část sezony odehrál, teď je ale volným hráčem a celý hokejový svět s napětím čeká, pro koho se nakonec dvojnásobný mistr světa rozhodne.


„Jeho váhání chápu,“ řekl Eliáš o Kovalčukově nekonečném rozhodování. „Když budu mluvit o své zkušenosti, stal jsem se volným hráčem před deseti lety a bylo to dost stresující. Všechno se rozhodlo během pár hodin, takže mít víc času na rozmyšlení se může hodit,“ myslí si čtyřiatřicetiletý rodák z Třebíče.


Fakt je, že Kovalčukovo dilema může ruskému kanonýrovi leckdo závidět. Vrátit se do vlasti a vydělat si za tři roky 42 milionů dolarů (asi 850 milionů korun)? Nebo zůstat v Devils a pokusit se vyhrát Stanley Cup? Nebo ještě něco lákavějšího?


Těžké rozhodování, že… První nabídku dostal Kovalčuk od Petrohradu. Jak se zdá, do Ruska se zatím příliš nehrne. Váhá ale i nad návrhem sedmileté smlouvy za 60 milionů dolarů od Devils. Ve hře je totiž ještě Los Angeles. Kings o útočnickou superhvězdu stojí, nabízejí 84,5 milionu za třináct sezon. Kovalčukovi je přitom 27 let.


„Je to jeho rozhodnutí a má na něj právo. Ale takhle dlouhé váhání není v hokeji obvyklé,“ vrtí hlavou Eliáš. I on doufá, že se Kovalčuk nakonec rozhodne pro Ďábly. V jejich dresu by měl totiž větší šanci na zisk vytouženého Stanley Cupu než v průměrném Los Angeles. „Psal jsem mu před pár dny esemesku, ale neodpověděl mi. Asi jich dostává spoustu,“ uzavřel téma „Kovy“ Eliáš.


Ať už bude nastupovat po boku ruského bohatýra, nebo ne, nejproduktivnější hráč v historii Devils má spoustu důvodů těšit se na příští sezonu. Hlavní je, že se do New Jersey vrací Jason Arnott. Právě s ním a s Petrem Sýkorou utvořil Eliáš nezastavitelný útok, který Ďábly před deseti lety dotáhl ke Stanley Cupu.


„Je úžasné, že je Jason zpátky,“ radoval se Eliáš z návratu bývalého parťáka. „Byli jsme spolu na večeři a už se těšíme, až si spolu zase zahrajeme,“ nemůže se dočkat startu NHL.


A co jinak dělal ve svém volnu loňský držitel Zlaté hokejky? Odpověď je jasná – jako velký fotbalový fanoušek sledoval zápasy z Jižní Afriky. A fandil budoucím mistrům světa, Španělům. „Finále bylo hodně těžké. Ukázalo se, že ani fotbal není sport pro slečinky,“ zhodnotil Eliáš zápas okořeněný záplavou faulů a žlutých karet.