Dokázali to. Hokejisté Jihlavy i Havlíčkova Brodu vyhráli šesté zápasy svých čtvrtfinálových sérií a těší se na semifinále. Rebelové doma s Olomoucí sehráli dramatické utkání, ve kterém dali rozhodující branku ve druhé třetině v oslabení. Jihlava dokázala ve Znojmě skórovat až ve třetím zápase. Prokletí zlomil Maliník, poté se hattrickem blýskl zkušený Bakus.

ZNOJMO - JIHLAVA 1:4

Konečný stav série: 2:4

Od úvodního buly se hrál svižný hokej se šancemi na obou stranách. Opticky aktivnější byli sice domácí, ale z vedení se radovala Dukla. Po individuální akci otevřel skóre Maliník. Domácí dokázali bleskově odpovědět, když po minutě nadvakrát překonal Řehoře Trojan.

Rovněž ve druhé části nabízeli hráči zajímavé situace před oběma brankáři. Gólu se však dočkali až jihlavští hráči dvě minuty před druhou sirénou po přesilovkové bombě Bakuse. Domácí opět zahrozili rychlou odpovědí, ale Říha minul puk před prázdnou brankou Dukly.

Do třetího dějství vstupovali Orli s výhodou muže v poli a odhodláním nepříznivý stav otočit. Vypracovali si řadu nadějných pozic, ale obrana Dukly odolávala. Jihlavané zkušeně bránili a nerozpakovali se v případě nouze jen vyhazovat puky ven z pásma.

A vyplatilo se. V době silného tlaku Orlů prokličkoval mezi znojemskými hráči Bakus a svojí druhou brankou v utkání nasměroval Duklu do semifinále. Své parádní představení o chvíli později hostující kapitán zakončil třetí trefou, kterou dal definitivní razítko na postup Jihlavy do semifinále soutěže.

Branky a nahrávky: 14. Trojan (Jarůšek) - 13. Maliník, 38. Bakus (Ficenc, Čachotský), 51. Bakus (Čachotský), 53. Bakus. Rozhodčí: Pavlovič, Lacina - Štofa, Beneš. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:2. Diváci: 3453. Třetiny: 1:1, 0:1, 0:2.

Jihlava: Řehoř - Ficenc, Kaláb, Dobrovolný, Šidlík, Suchý, Staněk, Zelený, Posmyk - Hodek, Bakus, Čachotský, Jeslínek, Zeman, Kucsera, Sojčík, Bezděk, Protasenja, Maliník, Krupka, Padělek.

H. BROD – OLOMOUC 7:2

Konečný stav série: 4:2

Po dvou nezdarech vstoupili havlíčkobrodští hokejisté do šestého zápasu s plným nasazením. Jejich snaha přinesla ovoce. Olomoučtí hráči nestíhali, častokrát jim nezbývalo nic jiného než faulovat a domácí toho patřičně využili. Z pěti přesilových her využili v první části hned dvě. Po kličce Ondráčka, který zavěsil do odkryté branky, a střele od modré z hole Kempného se domácí ujali vedení 2:0. Olomouc pochopila, že to takhle dál nepůjde a vyžádala si time out. Po něm se sice o trochu více dostala na dostřel Slipčenka, který do série zasáhl vůbec poprvé, ale kromě tyče z 19. minuty je Rebelové do vyložené šance nepustili.

Vstup do druhé části se povedl parádně Olomouci. Už po 21 vteřinách využil střelou z vrcholu levého kruhu Nedbálek doznívající hanáckou přesilovku – 2:1. Po snížení se Mora dostala do tlaku a v 31. využila další přesilovku, na 2:2 vyrovnal na zadní tyči úplně osamocený Szturc. Utkání tak začínalo od začátku. To pochopitelně hosty nabudilo a v následující minutě nastřelili Černý s Kucharczykem tyč. Hanáci byli sice ve druhé části lepším týmem, ale v závěru druhé dvacetiminutovky udeřili domácí. Ve vlastním oslabení ujel Holec a dostal Rebely opět do vedení.

Ve třetím dějství se domácí soustředili na pečlivou obranu, ačkoliv měli Hanáci více ze hry, do gólových šancí se nedostávali. Skóre se měnilo až v 52. minutě, ve středním pásmu se ujal kotouče Zábranský a střelou zpoza obránce překonal Pruska počtvrté – 4:2. Další pojistku za postupem do semifinále přidali Rebelové v 56. minutě, kdy přečíslední dva na jednoho po parádní nahrávce Holce zužitkoval Ondráček. V závěru se s koncem sezony hosté evidentně nechtěli smířit a zákeřnými zákroky si chtěli nesportovně s Rebely vyřídit účty, v 56. minutě dostal Kucharczyk 5 minut a do konce zápasu. Závěr byl už exhibicí domácích, olomoučtí hráči nechali gólmana Pruska opět na holičkách a přečíslení dva na jednoho proměnil tentokrát Němec. Sedmou branku v rychlém sledu přidal Meidl. Po několikaminutové brodské střelecké exhibici už se zápas jen dohrával s faktem, že Rebelové si zahrají semifinále a pro Olomouc sezona skončila.

Branky a nahrávky: 4. Ondráček (Holec, Knotek), 8. Kempný (Meidl), 38. Holec (Knotek), 52. Zábranský (Morava), 56. Ondráček (Holec), 57. Němec (Holec), 58. Meidl (Šenkeřík) – 21. Nedbálek (Kucharczyk, Tesařík), 31. Szturc (Nedbálek, Kucharczyk). Rozhodčí: Kalivoda, Svoboda – Klein, Skopal. Vyloučení: 4:6, navíc Ministr 10 minut a DU, Kucharczyk (oba Olomouc) 5 minut a DU. Využití: 4:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 2065. Třetiny: 2:0, 1:2, 4:0.

Havlíčkův Brod: Slipčenko – Šenkeřík, Kempný, Morava, Sova, Soldán, Vošmik, Krejčí – Ondráček, Němec, Endál – Meidl, Knotek, Holec – Zohorna, Zábranský, Švaňhal – Štěpánek, Stromko, Fiedler.

KAREL LÍBAL, JAN HAMMER