Trnavské hasiče jejich koníček baví, a je to vidět i z dosažených výsledků, kterými se mohou pochlubit v letošním roce. Jsou jedním z mála sborů v regionu, které se účastní Extraligy ČR v požárním útoku. Letos trnavští muži skončili na 9. místě z celkem dvaašedesáti bodovaných družstev.


Do celostátních soutěží se Trnavští začali zapojovat hned po druhé světové válce a významných výsledků dosahují především od konce 60. let minulého století. SDH Trnava má v současnosti 128 členů, což je v obci s 600 obyvateli slušný počet. Z toho se počítá 23 žáků a dorostu, žen mají trnavští ve svých řadách rovných 23, a rovněž na ně mohou být jen hrdi. Trnavským hasičům velí Milan Kudláček, starostou je Petr Dvořák.


Tak jako mohou být trnavští pyšní na svoje vítězství, mohou být pyšní i na dlouhou historii svého sboru. S rokem založení 1904 se SDH Trnava v letošním roce přehoupl přes 105 let své existence. Jak se můžeme dozvědět na internetových stránkách obce, o založení hasičského sboru se zasloužil zejména mladý učitel trnavské školy Augustin Berka, který inicioval vytvoření a schválení stanov. Stalo se tak 22. Září 1904 na c. k. místodržitelství v Brně. Ustavující schůze se konala hned o týden později a za činné členy se přihlásilo 20 mužů, za přispívající pak 24. Prvním starostou byl zvolen František Irovský. Na výzbroj a výstroj byla provedena sbírka v Trnavě, Ptáčově, Pocoucově, Hostákově a dalších okolních obcích. Stříkačku dodala firma R. A.Smékal z Prostějova. Hašení požáru se sbor účastnil hned na jaře nadcházejícího roku v Hostákově. V roce 1906 byla postavena budova hasičské zbrojnice, v roce 1960 ji nahradila budova nová. Činnost sboru na několik let ochromila 1. světová válka. Již ze zápisu z roku 1923 se však můžeme dozvědět, že trnavští hasiči pořádali plesy, taneční výlety, hráli divadlo, v letním období prováděli každou neděli dopoledne cvičení se strojem. Tři muži a tři ženy hasičky navštěvovali Samaritánský kurz, aby mohli při náhlém neštěstí poskytnout první pomoc.


Dnes se SDH Trnava ujalo ve své obci pořádání únorového maškarního plesu, tradičního pálení čarodějnic, pravidelně udržují veřejné osvětlení, pomáhali čistit zanesené kanalizační potrubí, a nyní nazdobili a rozsvítili i tradiční vánoční strom v obci. Zcela originální název má akce, kterou v Trnavě pořádají vždy v červnu, a sice mezinárodní soutěž Sraz Trnav bývalého Československa. Loni v zimě zrenovovali trnavští cisternové auto CAS 25, které mají ve své výbavě. K té patří dále Avia určená pro přepravu osob, dvě stříkačky PPS 12 a jedna PPS 8.

KOZLŮV HASIČSKÝ POČIN
Ženy ze SDH Trnava se mohou pochlubit titulem Mistryně republiky v požárním sportu, který jim byl udělen již jedenáctkrát. Celkově se dle velitele Milana Kudláčka trnavské ženy ročně zúčastní zhruba patnácti soutěží, muži pětadvaceti. V okresní lize letos obsadili muži druhé místo, ženy třetí. Ženy navíc zazářily na Mistrovství republiky v požárním sportu letos v Ústí nad Labem, kde 19. září zaběhly český rekord ve štafetě na čtyřikrát sto metrů s překážkami, a získaly tak titul Vicemistryň republiky v požárním sportu. Pavla Švaříčková je navíc držitelkou Českého poháru Velkopopovického kozla, který získala za vítězství v běhu na 100 metrů s překážkami, kde zároveň vytvořila časem 17,30 s nový národní rekord.