Založen byl již v roce 1898. Jeho vzniku předcházelo velké množství požárů v 80.a 90. letech předminulého století. Například v roce 1895 zažila obec tak rozsáhlý požár, že mu padlo za oběť 25 chalup, škola, fara i kostel.


Založení sboru se ujal učitel Karel Doležal a spolu s dalším učitelem Karlem Floriánem a kaplanem Jakubem Pavelkou v roce 1898 sbor založili. Sbor měl ve svých počátcích 15 členů a k dispozici pouze primitivní nářadí a žádnou výzbroj. Z pramenů se dovídáme, že členové sboru organizovali sbírky a snažili se sehnat peníze na zakoupení ruční stříkačky a hadic. Tu spolu s šesti díly hadic zakoupili za 1365 zlatých v roce 1899. O devět let později bylo postaveno hasičské skladiště a pořízena další ruční stříkačka pro hašení na delší vzdálenosti. Hasiči měli velmi skromné vybavení až do roku 1935, kdy ruční stříkačky prodali a zakoupili motorovou stříkačku od firmy Vystrčil z Telče v hodnotě 21 000 korun.


Dle dochovaných zápisů se sbor začal slibně rozvíjet začátkem 30. let minulého století. Členové se seznamovali s hasičskou technikou, byla ustavena samaritánská stráž. Ta byla složena převážně z žen, kterým sbor pořídil vycházkové stejnokroje a nechal ušít lodičky. Ženy se pak zúčastňovaly hasičských slavností, kde předváděly ošetřování zraněných, přičemž v průběhu roku ošetřily až přes 20 lehčích a šest těžších skutečných zranění. Krom toho sbor pořádal plesy, hrál divadlo, zúčastňoval se hasičských soutěží.


Úspěšná práce s mládeží


V padesátých letech minulého století začala i dlouhodobá práce s mládeží, vznikla dvě družstva žáků a jedno družstvo žákyň. Sbor získal vozidlo Steyer a byla vybudována požární zbrojnice.


Úspěšná práce s mládeží pokračovala i v dalších obdobích a pokračuje dodnes. Družstva dorostenek, dorostenců a mužů se zúčastňovala okrskových, okresních, krajských soutěží i memoriálů v rámci České republiky. Nyní je ve sboru 24 dětí, tvoří jedno družstvo starších a dvě družstva mladších žáků. Pravidelně se zúčastňují Okresní ligy mládeže, starší dokonce i soutěže krajské. Soutěž Okresní ligy mládeže v Rudíkově každoročně začíná. Ženy tvoří v současné době jedno družstvo a loni zazářily na okrskové soutěži dokonce na místě prvním. Celkem je v Rudíkově s necelými osmi sty obyvateli dobrovolných hasičů více než stovka.


Známá hasičská jména


Ve svém středu přitom měli či mají hasiče zvučných jmen, jako například Bohumíra Benáčka st., Jana Pažourka, v minulosti jednoho ze zakladatelů hry Plamen, která běží již více než 35 let. Jaroslav Švihálek dostal loni v říjnu nejvyšší hasičské vyznamenání „Zasloužilý hasič“, je stále aktivním členem a neúnavně se věnuje práci s mládeží. Rudíkovským hasičům velí Zdeněk Rybníček, jejich starostou je František Kotačka.Ve své obci pořádají rudíkovští hasiči pravidelně tradiční ostatky s průvodem masek, slavnost Božího těla, jednou za dva roky tradiční pouť a vždy na konci prázdnin pro místní mládež Loučení s prázdninami. Pro děti pořádají zájezdy, sportovní turnaje a zájezd občas uspořádají i pro své členy jako odměnu za činnost ve sboru. Navštívili tak již různé hrady a zámky či sídlo Záchranného hasičského sboru v Jihlavě.


Nová cisterna


K dispozici mají stříkačky PS 16, PS 12, zásahové vozidlo Liaz pro pět osob, Avii 15 vybavenou pro soutěže dětí a zároveň zásahové vozidlo a vozidlo Ford tranzit. Novou cisternu na podvozku Liaz přitom dostal sbor loni na jaře od Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina. Ta nahradila pětačtyřicet let starou cisternu, která byla již nejstarší v celém kraji.

Hasičský počin

V loňském roce byla v Rudíkově slavnostně ukončena soutěž Okresní ligy a při této příležitosti byl zároveň otevřen nový hasičský areál, který Rudíkovští za pomocí sponzorů vybudovali. V obci hasiči pomáhají v případě potřeby například při čerpání studní a nádrží, dopravě vody, za sebou mají v posledních letech i několik mimořádně náročných zásahů. Byl jím například předloni velký noční požár stodoly v Náramči. Zásah probíhal za extrémního mrazu, hasičům zamrzaly i hadice a čerpadla. Podobně složitý byl i zásah při požáru drůbežárny ve Valdíkově. Rudíkovští vyjedou ročně k zásahu průměrně pětkrát, v roce 2008 to však bylo dokonce čtrnáctkrát. V blízké době by Rudíkovští ještě rádi dokončili opravu hasičské zbrojnice a nehodlají polevit v žádné ze svých činností. Pokračovat chtějí především v dlouholeté úspěšné práci s mládeží.

VLADIMÍRA EL BEHANI