Oslavu výročí si však nenechá ujít ani jeden z nich, i když hašení požárů už není jejich hlavní činností.

Několik sborů si letos připomíná kulatý počet let od založení. Rovnou stovku oslaví na Třebíčsku dva, SDH Rapotice a SDH Hartvíkovice.

„Na sobotu jsme připravili ukázku našeho sportu, přijede k nám asi pět družstev, ze Zastávky, Březníka a dalších okolních vesnic. Odpoledne se pak bude vařit guláš a večer to doplní taneční zábava," lákal starosta rapotických hasičů Ladislav Váňa.

Podle starosty Rapotic Petra Matouška se však sbor v posledních letech nikterak kladně neukázal. „Musím říct, že to byla docela bída. Hasiči fungovali snad jen tak, že se jednou za rok sešli na schůzi. Aktivní z nich byli pouze dva, možná tři, kteří se společně se sokoly a fotbalisty podíleli třeba na novoročním běhu," mínil. „Teď se ale zdá, že se s ohledem na to významné výročí zmobilizují a ukážou se v tom lepším světle. Moc bychom si to jako obec přáli," dodal Matoušek.

A opravdu. Rapotický sbor se snaží oslovit mládež, kterou nutně potřebuje. „Teď máme 19 členů a bohužel jsou to vesměs důchodci. Na popud ředitele školy jsme se ale v pondělí setkali s dětmi ve zbrojnici, společně s kolegou jsme jim řekli něco o založení sboru a jeho historii, hlavně jsme se ale zaměřili na výchovnou část přednášky. Děti jsme upozornili třeba na nebezpečí při vypalování trávy," podotkl Váňa a přiblížil i další smysl přednášky.

„Šlo o to, děti nadchnout pro požární sport a kulturní činnost sboru. Moc bych si přál, aby se náš sbor podařilo omladit, i když je to stále těžší," upozornil starosta rapotických hasičů.

To potvrzuje Jiří Randa, starosta hasičského sboru v Hartvíkovicích, kde si jako hlavní oslavný den ke stému výročí vybrali 15. červen. „S mládeží je problém a nejen u nás, je tady Sokol a fotbal, tedy naše přímá konkurence. Jsou sice děti, které zvládají hasiče i fotbal současně, jenže když se začnou krýt závody se zápasy, je zle," líčil.

Oslavou má být v Hartvíkovicích závod v požárním sportu a slavnostní průvod obcí.

Podle starosty Hartvíkovic Zdeňka Nováčka jsou hasiči nedílnou součástí obecního života, stejně tak zásahová jednotka. „Jako obec jsme jejím zřizovatelem. Je to poslední existující složka obecní ochrany. Stejně jako před sto lety má svůj smysl, je k ruce profesionálům, ať už hašením, nebo doplňováním vody do cisteren," vysvětlil. „I když může být můj pohled zkreslený tím, že jsem členem sboru, nic to nemění na tom, že hasiči jsou tady pro obec a pro občany," dodal.

Sbory však mají i jinou náplň práce, možná tu nejpotřebnější. „Vychovávají budoucí generace. Smysl určitě neztratily, právě z jejich řad přece vycházejí budoucí profesionálové," řekl Matoušek.

Do druhého století si starostové obou sborů přejí hlavně jejich omlazení. V Hartvíkovicích mají jedno žákovské družstvo, v Rapoticích jej zatím vyhlížejí marně. „Chtělo by to víc prostředků na rozvoj všech dobrovolných sborů. Máme sice historické auto, škodovku z roku 1941, ale jinak to není žádná sláva. Potřebovali bychom důstojnější zázemí, současná zbrojnice je ostudou vesnice. Stojí totiž na bažině a zem pod ní pracuje," mínil Vácha a starosta hartvíkovických hasičů přidal ještě jedno skromné přání: „Hlavně aby nehořelo."

Výročí sborů dobrovolných hasičů na Třebíčsku v roce 2013

145 let: Třebíč

140 let: Náměšť nad Oslavou

135 let: Kněžice

130 let: Hrotovice, Opatov, Želetava

125 let: Martínkov

120 let: Domamil, Přibyslavice

115 let: Blatnice, Bochovice, Horní Vilémovice, Kostníky, Kralice nad Oslavou, Lažínky, Lhánice, Pyšel, Radkovice u Hrotovic, Rohy, Rudíkov, Valeč

110 let: Třebelovice

100 let: Hartvíkovice, Rapotice

90 let: Bačkovice

80 let: Hostákov, Chotěbudice, Komárovice, Mladoňovice

70 let: Bítovánky, Červená Lhota, Horní Heřmanice, Menhartice, Petrůvky, Popůvky, Pozďátky, Třesov, Zahrádka