Již šestý ročník nočních hasičských závodů se chystá o nadcházejícím víkendu ve Vraníně. „Sjíždí se sem pravidelně kolem čtyřiceti družstev a minimálně dvě až tři stovky diváků," řekl hlavní organizátor Drahoslav Bastl.

Noční závody
Vranín 29. června

Hasičský areál U HAVRANA ve Vraníně od cca 22.00

Mladoňovice 4. července

Hasičský areál Chobot v Mladoňovicích od cca 22.00

A diváci se mají na co těšit. Je pro ně připraveno bohaté občerstvení včetně kančího guláše, doprovodný program s DJ, ale hlavně atraktivní hasičský sport v podání špičkových družstev z Třebíčska i Jihlavska.

„Přihlížející si budou moci jednotlivé útoky vychutnat, protože trať bude kvalitně osvětlena, čas poběží na velkém displeji a probíhající útoky budou zobrazovány velkoplošnou projekcí, včetně opakovaných záznamů," informoval Bastl.

Podle jeho slov je to pro diváky atraktivní podívaná. „Navíc spousta lidí má sobotní večer vyhrazený pro zábavu. Nemusí druhý den nikam vstávat, tak i těch lidí přijde víc," popsal další důvod Bastl.

Ale atraktivní je noční závod podle něj i pro hasiče. Je to adrenalin a větší výzva. Závod je úplně jiný, než ve dne," dodal Bastl.

Necelý týden po Vranínu připravili noční závod i hasiči v Mladoňovicích. Soutěžit se bude ve čtvrtek v noci před státním svátkem.

I tam v loňském ročníku dorazily čtyři desítky družstev. Což je velký zápřah především pro organizátory. „Jde o to, že na noční soutěž se sjede zhruba jednou tolik týmů, co na denní. Je to tím pádem náročnější samo o sobě. Závod sice začíná v deset hodin, ale od osmi se již sjíždí družstva a vydržet tam musíme třeba až do čtyř do rána. Je potřeba i dráhu jinak postavit a samozřejmě zajistit osvětlení," vysvětlil organizátor Aleš Daňhel.

Sám jako závodník preferuje spíše denní ligové závody, ty noční bere jako zpestření v sezoně. „Soutěže jsou v uvolněnějším duchu, pravidla se nedodržují úplně striktně, jak na ligových závodech. Jde o to, aby se mohl každý zúčastnit. A o zábavu. Není to takový stres," dodal.

Sestřih loňského ročníku v Mladoňovicích: 

Zdroj: Youtube