„Máme letos za sebou už stovku ostrých výjezdů, kdy šlo někomu o život nebo hrozilo poškození majetku. Pro představu, když stanice profesionálních hasičů v Jemnici před 35 lety vznikala, byla druhá hned po Třebíči. Při pohledu na mapu je jasné proč,“ konstatoval velitel jemnické stanice Jiří Čech.


Jemnice je u státní hranice, navíc na rozmezí tří krajů. Všude je odsud daleko. Vsi ze Znojemska mají nejbližší profihasiče až ve Znojmě. „K Vratěnínu a do okolí zajíždíme my. Nejbližší profesionální hasiči jsou v Moravských Budějovicích, to je pětadvacet kilometrů. A pak v Dačicích, to je skoro dvacet kilometrů. Když budou dačičtí hasiči vyjetí směr Třeboň a budějovičtí na opačný směr od nás, zajímalo by mě, kdo sem pojede zachraňovat, pokud by nás v budoucnu v Jemnici zrušili,“ podotkl Čech. Nyní na stanici slouží dohromady dvanáct lidí. Podle Čecha by jich tam tabulkově mělo být o tři více.


„Vemte si situaci, že se stane dopravní nehoda, dva zranění jsou zaklínění. Záchranka je rychle na místě, ale pokud jí hasiči nepomůžou s vyproštěním, je to celé marná snaha a k ničemu,“ dodal Čech. Naposledy vyprošťovali zaklíněného motorkáře, který vlétl v centru Jemnice do plotu, před týdnem.


Na Jemnicku je velké množství vodních ploch, hasiči tu mají tedy i člun. Letos se podíleli na pátrání po dvou utonulých lidech. Nedávno mimo jiné poskytovali u Dobré vody předlékařskou pomoc motorkáři, kterého záchranáři nakonec transportovali vrtulníkem do nemocnice. Zasahovali též u požáru lisu a pěti hektarů pole za Jemnicí.


Hrotovičtí hasiči měli na mále už před pěti lety. Tehdy jednotka profesionálních hasičů ve městě zůstala. Jednak se vzbouřily všechny vesnice v okolí a sepsaly petici. A také je podpořil Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Hrotovice totiž leží devět kilometrů od Jaderné elektrárny Dukovany. „Na naší stanici dělá deset profesionálních hasičů. Letos jsme vyjížděli už sto dvacet osmkrát. Třeba k požárům polí u Litovan a Biskupic, k mnoha dopravním nehodám se zraněním,“ přiblížil hrotovický velitel stanice profi hasičů Josef Škoda.


Mluvčí Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina Petra Musilová k tomu říká: „V oblasti provozu a investic dojde k asi čtyřicetiprocentním škrtům. Z plánovaných investičních projektů tak nebudeme moci postavit dlouhodobě zamýšlenou novou stanici profesionálních hasičů v Moravských Budějovicích, i když zázemí stávající stanice je pro fungování hasičů zcela nevyhovující.“ I po zastavení veškeré investiční činnosti a přesunutí peněz do provozní oblasti bude profesionálním hasičům na Vysočině v rozpočtu na příští rok chybět více než devět milionů korun. Také nebudou moci investovat do oprav a udržování nejenom stanic, ale ani do výjezdové techniky.