V mládežnických soutěžích jsou přetlakové ventily, které regulují vodní tlak, nutností. V kategoriích dospělých je tato možnost ve hře už od loňska. Není však soutěž jako soutěž a kategorie jako kategorie.

„Pro žákovské kategorie platí povinnost používání přetlakového ventilu už přes čtyřicet let, co soutěž v požárním sportu Plamen existuje. V kategorii dospělých je to povinností pouze pro postupové soutěže, jejichž pořadatelem je okresní sdružení hasičů, krajská sdružení hasičů nebo sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Týká se to okrskových, okresních, krajských soutěží a případně mistrovství České republiky, kde navíc všechna družstva závodí se stejným strojem," přiblížil starosta třebíčského OSH Miroslav Ježek.

Využít přetlakový ventil mohli pořadatelé pohárových soutěží v kategorii dospělých již během loňského roku.

Prevence k zapůjčení

„V minulosti se ale nejen u nás na Třebíčsku, ale ani při soutěžích Žďárské, Jihlavské, Znojemské ligy a dalších soutěžích ventily prakticky nepoužívaly. Po tom loňském nešťastném úrazu, při kterém došlo k poškození zraku u jedné ze závodnic, se ale začalo hlasitěji hovořit o možných opatřeních, díky kterým by se takovým nepříjemnostem mohlo alespoň částečně zabránit," vysvětlil Ježek s tím, že pořadatelé místních soutěží, ať už jsou součástí okresní ligy nebo ne, si mohou ventil zapůjčit přímo od okresního sdružení.

Někteří však možnosti nevyužijí a dospělí budou na jejich dráze soutěžit bez omezení tlaku. „My jsme se pro to nerozhodli, ale pravidla pro pořádání soutěže splníme tím, že její propozice upravíme tak, jak nám to ukládají směrnice," sdělil starosta Sboru dobrovolných hasičů Výčapy Marek Svoboda a přidal vysvětlení.

„Ke zranění, ke kterému došlo vloni, totiž může dojít i s ventilem. Každý sport s sebou nese riziko zranění, a přesto se mu lidé věnují. Hlavní problém je podle mě u fyzicky méně zdatných proudařek. Když se k nim pak při požárním útoku dostane voda dříve, než správně zakleknou a zpevní tělo, mohou proudnici upustit a způsobit sobě nebo i ostatním lidem zranění," podotkl Svoboda.

Rozhodnutí, zda pořádat soutěž bez povinnosti použití ventilu nebo s ním, budou muset před srpnovou soutěží O pohár starosty SDH řešit také dobrovolní hasiči ve Starči.

Ventil není samospasitelný

„Myslím, že to výrazný bezpečnostní efekt u dospělých mít nebude, ale je to pouze můj soukromý názor. Určitě se o tom ještě budeme bavit ve sboru a zvážíme všechna pro a proti. Můj názor v tom nebude rozhodující," poznamenal starosta tamní SDH Jiří Bártík.

Miroslav Ježek takový pohled na věc respektuje a o používání ventilu nechce nikoho přesvědčovat ani odrazovat. „Co hasič, to názor. Je to na každém pořadateli. My jsme pro ně zpracovali vzorové Organizační zajištění, takzvané ózetko pohárové soutěže a vzorovou přihlášku," mínil Ježek s tím, že oba materiály jsou volně dostupné ke stažení na internetových stránkách třebíčského OSH.

„Jde o to, že pořadatel musí ózetko správně napsat. Ve chvíli, kdy v něm uvede, že se jedná o soutěž podle Pravidel požárního sportu, je přetlakový ventil povinností, pokud napíše, že pořádá soutěž podle Směrnic hasičských soutěží s uvedením konkrétních úprav proti těmto pravidlům, tak být nemusí. Důležité to pak může být při případném zranění a následném jednání s pojišťovnou," upozornil Ježek.

Podle Svobody by zvlášť mužské kategorii povinnost používat přetlakový ventil neprospěla. „Je to přece sport, ve kterém záleží i na vyladění a výkonu stroje, omezovat ho by podle mě nebyl správný směr. U kategorie dětí a dorostu je to povinnost a samozřejmost, měly by to totiž být soutěže spíše pro zábavu, ne pro výkon. Minimálně uvažovat by se ale mohlo o povinnosti používání ventilu u žen, osobně bych byl pro," řekl starosta výčapských hasičů.