Shromáždění delegátů, kteří zastupovali téměř všechny sbory na Třebíčsku, ale zdaleka nebylo jen o zvolení nového okresního vedení. Vystoupení hostů a diskutujících se však vesměs odehrávalo v pozitivní rovině. Jak by také ne. Počet dobrovolných hasičů roste. Jejich stavy na Třebíčsku se za posledních pět let zvedly o 238 lidí a jejich počet výrazně přesahuje číslovku devět tisíc. Ani potenciál organizace není ohrožený. Více jak čtvrtině členů je totiž méně než 26 let.

V rámci Vysočiny je vývoj dokonce ještě optimističtější. Z celkového počtu 43238 dobrovolných hasičů je přibližně třetině nanejvýš pětadvacet let. „Není to hon za čísly, ale je to důkaz, že mládež vidí, že členství u nás má smysl. Jsme jediným spolkem v ČR, který se nemusí bát o svoji budoucnost," řekl na okresním shromáždění v Třebelovicích starosta krajského sdružení hasičů Jan Slámečka.

Povinné pokladny?

Nezůstalo ale jen u pozitivních zpráv. Na dobrovolné organizace se v posledních letech valí čím dál větší administrativní povinnosti. Jednou z posledních bylo zřízení koncese na prodej alkoholu. „Zvlášť v malých obcích, které nemají moc peněz, jsou sbory nuceny si vydělat samy na sebe. Pořádají třeba jen jeden ples do roka a z toho pak žijí. Jak to půjde dál, když se ve Sněmovně debatuje například o on-line prodeji zboží nebo registračních pokladnách?" ptal se starosta SDH Markvartice Bořivoj Fučík.

Podobně se k narůstající administrativě vyjádřil i krajský starosta hasičů. „Mám pocit, že nás bude od činnosti v dobrovolných spolcích spíše odrazovat," řekl Jan Slámečka.

Během pětihodinového jednání v třebelovickém kulturním domě vystoupil také poslanec, dlouholetý hasič a člen zásahové jednotky ve Studenci Josef Zahradníček. Přítomné delegáty se snažil uklidnit. Povinnosti spojené s registračními pokladnami pro podnikatele se podle něj hasičských sborů týkat nebudou. „Náměty, které tady zazněly, přednesu kolegům poslancům na jednání příslušného podvýboru. Budu se snažit, aby se neskutečná administrativní náročnost snížila," přislíbil.

Význam dobrovolných hasičů ocenili kromě poslance Zahradníčka i profesionálové. Na okresním shromáždění delegátů je zastupoval náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina Libor Hanuška a ředitel Územního odboru v Třebíči Pavel Maslák. Spolupráci s místními hasiči si nemohla vynachválit ani starostka Třebelovic Jana Frühaufová. „Je dobře, že je máme. Jsou pro nás jistotou, že se v případě jakékoli nepříjemné události máme na koho obrátit," pochvalovala si.