Po podzimu třetí Třebíč měla k jarnímu ataku dobře našlápnuto. Odvetná část divize ale HFK příliš nevyšla, sen o postupu se rozplynul pár kol před koncem. „Chtěl jsem hrát na jaře o postup do nejvyšší soutěže, to se bohužel nepodařilo. Takže z téhle stránky mohu sezonu hodnotit jako neúspěšnou,“ připouští Vašíček.

Neúspěšnou především z toho důvodu, že klub před sezonou útok na postup do MSFL vyhlásil za svůj cíl. „Když si uvědomíme, že jsme do sestavy zabudovali dva kluky, kteří vyšli z dorostu, a další dva, kteří ještě jsou dorosteneckého věku, je jasné, že nám chyběly zkušenosti. Tohle mužstvo ještě potřebuje tak rok růst,“ domnívá se třebíčský kouč po letošní zkušenosti.

Chyběl lídr

Podle Vašíčka týmu citelně chyběl zkušenější hráč. „Máme v kádru mladé kluky, několik hráčů okolo pětadvaceti let, ale žádného zkušeného, který by spoluhráče vyburcoval a usměrňoval. Řekl bych, že to byl náš největší problém,“ vysvětluje.

Třebíčští fotbalisté hodně chtěli, snahu jim nelze upřít. Ale prezentovali se někdy až paradoxními výsledky. Silným týmům body brali, slabším naopak bohatě rozdávali.

„Starší zkušený hráč by nám zcela jistě pomohl vyhrát některé z utkání, ve kterých se nám nedařilo. My jsme na jaře doma zbytečně ztráceli s týmy, které hrály o záchranu. To bylo dohromady nějakých zhruba sedm bodů.“ Na vybojování kýžené první příčky by stačily…

Tým sráželo ohromné množství remíz. Ve třiceti zápasech si Třebíč body se soupeřem dělila čtrnáctkrát. To je jen další potvrzení trenérových slov o chybějící osobnosti, která umí rozhodovat zápasy. „To je přesně ono! Přitom na jaře nás výrazně přehrál jediný tým – Pelhřimov. Ale v ostatních utkáních jsme soupeře tlačili. V nich nám někdo, kdo by to vzal na sebe a rozhodl, ohromně chyběl,“ souhlasí Vašíček.

Právě sázka na mladé, letošní sezonou už částečně otrkané hráče, by měla být i směrováním klubu v budoucnosti. V Třebíči k angažování lukrativní posily jako ke spáse nehledí. „Přání trenéra a možnosti klubu, to nejsou spojené nádoby. Nyní jsem četl, že je volný Jan Koller,“ směje se Vašíček. „Ale vážně. My se budeme snažit udržet stávající kádr pohromadě. Máme hodně mladých talentovaných kluků, kteří by měli být budoucností Třebíče. Brát sem nějaké drahé hráče, to je podle mého názoru mrhání financema.“

Udržení letos sehraného kádru i kontinuita se stávajícím sportovním vedením je v HFK zajištěna. Většina hráčů by měla setrvat, trenér má smlouvu ještě na rok. A zdá se, že ji dodrží.

„Se sportovním manažerem Pavlem Němcem jsme se už o dalším pokračování bavili, začali jsme podnikat i první kroky směrem k zajištění příští sezony. Takže pokud se nic mimořádného nestane, měl bych pokračovat,“ potvrzuje Vašíček.

KAREL LÍBAL