Derby jsou kořením fotbalové sezony, zpravidla jsou ostřeji sledovaná než ostatní „běžné“ zápasy. V kraji Vysočina, který vznikl z okresů tří různých krajů, se však o tom dost často s úspěchem polemizovalo.


Připomeňme si z minuosti jeden hlas za všechny. „Jak můžeme mluvit o derby, když jedeme do Třebíče? To maximálně, když se potkáme se Žďárem. Jako klasické derby uznávám, kdybychom se utkali třeba s Chrudimí nebo Pardubicemi,“ tvrdil vždy tehdejší trenér Ždírce Jiří Kovárník.


S plynoucím časem se však o zápasech týmů z různých periférií kraje jako o derby začíná hovořit. „Jednou jsme kraj Vysočina, a když se potkají týmy z Vysočiny, tak se o derby jedná,“ říká přesvědčivě místopředseda klubu z Velkého Meziříčí Radovan Necid.


„Já uznávám, že derby mají svůj náboj a pro diváky a i některé hráče jsou atraktivní, ale já je neberu jako něco výjimečného. Musíte se na něj připravit stejně dobře jako na každý jiný zápas,“ přidává se předseda a trenér Žďáru Petr Nedvěd. Podívejme se tedy, jaká je letošní derby bilance.


Třebíčští snajpři


Tři výhry si v duelech s krajskými rivaly vybojovaly tři týmy. Jediným celkem se zápornou bilancí je Pelhřimov. „Ale například teď v posledním utkání v Meziříčí jsme měli i smůlu,“ říká brankář Pelhřimova Josef Moravec.


Velké Meziříčí prošlo v sezoně obratem o sto osmdesát stupňů. Na podzim tři porážky, v odvetách samá vítězství. Bilanci ale možná ovlivňuje i fakt, že na jaře hrál tým všechna derby doma.


Velké Meziříčí je každopádně jediným týmem se stoprocentní domácí bilancí. „Byl to náš cíl před zápasem,“ potvrdil trenér týmu Milan Volf. „Chtěli jsme doma vyhrát i třetí derby.“


To se Meziříčí podařilo a Pelhřimov i díky tomuto utkání zůstal naopak jediným týmem, který si domů ze hřišť soupeřů nepřivezl ani bod.


Pokud jde o další čísla, nejvíce branek vstřelili fotbalisté Třebíče. V šesti zápasech se radovali čtrnáctkrát. Horácký celek měl i nejpevnější obranu, brankář lovil míč ze své sítě pouze osmkrát. A to ještě polovinu těchto branek inkasoval až v posledním derby od Žďáru.


Třebíčští jsou také jediným týmem, který dokázal vyhrát s jedním soupeřem oba zápasy. Recept na Třebíč nenalezl Pelhřimov.


Vyhecované Meziříčí


„Všude, kde jsem působil, jsem se na utkání s krajskými soupeři těšil,“ říká Jan Karásek, hráč Borů, který v minulosti působil v Třebíči, Velkém Meziříčí i Žďáru nad Sázavou. „Když jsem hrál proti týmu, ve kterém jsem působil dříve, zdravě jsem se hecnul. I odměny jsem spoluhráčům sliboval, a když jsem dal gól, byla radost o to větší,“ culil se při vzpomínce na krajská derby Karásek.


Podle něj bylo derby nejvíce prestižně vnímáno ve Velkém Meziříčí. „Tam se to vždycky hecovalo,“ vzpomíná Karásek. „Velké Meziříčí je přece jenom menší město a vítězství nad větší Třebíčí či Žďárem nad Sázavou bylo proto přijímáno s velkou radostí i pýchou.“


Dle současného vývoje divize se zdá téměř jisté, že žádný z krajských týmů nesestoupí. A do divize je slibně nakročen SFK Vrchovina. Také se už těšíte na případné derby Žďáru nad Sázavou s týmem z Nového Města na Moravě?

výsledky derby

Žďár – Velké Meziříčí 5:1, 2:3
Žďár – Třebíč 1:1, 4:3
Žďár – Pelhřimov 0:3, 1:0
V. Meziříčí – Třebíč 0:3, 2:0
V. Meziříčí – Pelhřimov 0:2, 2:1
Třebíč – Pelhřimov 2:1, 5:0
(Tučně jsou domácí utkání prvně jmenovaného týmu.)

KAREL LÍBAL
PAVEL MIKEŠ