Zastupitelům se nelíbí, že město podporuje současně dva fotbalové kluby, a kvůli přehlednosti toku peněz požaduje sloučení obou v jeden celek. S tím se ale někteří nehodlají smířit.

Kvůli fotbalu se na čtvrtečním zasedání třebíčských zastupitelů odehrála zhruba hodinová diskuse. „Nastaly nám problémy, chceme tím získat čas na zajištění dalších finančních prostředků, aby klub dohrál všechny rozehrané soutěže v soutěžním ročníku 2012/2013," zdůvodnil žádost fotbalistů o dotaci místopředseda a výkonný ředitel klubu HFK Třebíč Pavel Němec. Největšími věřiteli HFK Třebíč jsou dopravci.

Město ze své kasy podporuje nejen HFK Třebíč, ale i Fotbalovou školu Třebíč. HFK Třebíč vznikl v roce 2001 sloučením fotbalových klubů FC Slavia a TJ BOPO Třebíč, fotbalová škola vznikla v roce 1998 s tím, že dá šance nejmladším fotbalistům.

Počáteční spolupráce HFK s fotbalovou školou je minulostí, místo spolupráce se vyvinula vzájemná averze. „Mně osobně se nelíbí, že město podporuje dva znepřátelené subjekty," nechal se slyšet místostarosta Třebíče Pavel Pacal s tím, že v lednu oba kluby vyzval k navázání spolupráce. „Nevidím žádný výsledek," zhodnotil aktuální situaci. Zastupitele požádal o nápad, jak kluby ke sloučení přinutit. Navrhoval, aby příspěvek města byl podmíněn sloučením klubů do termínu, který by zastupitelé stanovili.

Podle Františka Prokopa z výkonného výboru HFK, působícího současně ve Fotbalové škole Třebíč, přetrvávají potíže HFK léta, sloučení obou považuje za potřebné.

Pro sloučení je i Pavel Němec: „Ať se klidně sloučíme, ale pak ať ten klub disponuje hráči od nejmladších přes dorost až po muže."

Spolupráci by se prý nebránila Fotbalová škola Třebíč. Ovšem pouze za podmínky, jak nastínil její místopředseda Luděk Procházka, pokud by fotbalová škola hospodařila autonomně, tedy na svojí „hromádce". Je jasné, že největší přestřelka se strhne o peníze.

To, že se na zastupitelstvu objevil i zástupce Fotbalové školy Třebíč, překvapilo členy HFK Třebíč.

„Mělo to být přece o příspěvku pro nás a ne o nich," divil se Němec.

Znovu zdůrazňoval, že už několikrát jejich klub deklaroval, že nestojí o spolupráci na bázi smlouvy, nýbrž o sloučení obou klubů v jeden, který by měl jak fotbalovou mládež a dorost, tak i muže.

Příspěvek města klub dostane

Zastupitelé se nad fotbalisty HFK Třebíč slitovali. Přesunutí příspěvku z příštího roku na letošní rok schválili i bez Pacalem navržené podmínky sloučení.

Jsou však názoru, že o situaci by měly kluby jednat. Proto přijali nabídku místostarosty Pavla Svobody, že se stane mezi kluby prostředníkem.

HFK Třebíč chce více lidí u jednání

Pavel Němec na to reagoval: „Nechceme, aby u společných jednání byl pouze místostarosta Svoboda, aby nemohla být řeč o podjatosti. Chceme, aby u toho bylo za město více lidí."

Do nelichotivé situace se podle něj klub dostal hlavně ztrátou Sportovního centra mládeže, kde přišel o roční dotaci ve výši přes 529 tisíc a také snížením finanční dotace města (kvůli změně koncepce podpory sportu) o částku 576 tisíc a úbytkem sponzorů.