Řeč je o brankáři Lubomíru Dítěti, který nejenže od jarní části I. B třídy – skupiny B ještě neinkasoval a drží sérii 450 minut neprůstřelnosti, ale na podzim z pozice gólmana nastřílel pět branek. Proti Mohelnu dokonce proměnil tři penalty, a zaznamenal tak hattrick.


Hledal se gólman


Jak se střelec hrající na postu mezi tyčemi dostal na Třebíčsko? „Po návratu z Anglie jsem díky Michalu Bělákovi zamířil právě sem. Přišla nabídka, že v Čáslavicích potřebují gólmana, tak jsme se domluvili,“ prozradil Lubomír Dítě, který dříve působil ve třetí lize v dresu Znojma a poté Frýdku-Místku.


Rodák z Tasovic na Znojemsku svým individuálním úspěchům neklade velkou váhu. „O neprůstřelnost mi ani tak nejde. Netvrdím však, že mě to netěší, když jsem tak dlouho nedostal gól. Je to skvělé, ale důležitější je úspěch celého týmu. Toto je pro mě nadplán. My chceme postoupit do I. A třídy,“ má jasno čtyřiadvacetiletý gólman.


Totéž platí i o zahrávání standardních situací. „Není to zas tak nutné. Když mě k tomu pustí, tak to půjdu zkusit, ale nelpím na tom a nijak se k tomu nehrnu. Určitě by mě k tomu postavili až za rozhodnutého stavu. Já jsem na zahrávání standardek od dorostu zvyklý a penalty kopu už od žáků,“ řekl Dítě.


Chce jít i do útoku


„Nechci předbíhat, ale až by bylo rozhodnuto, což nechci nijak zakřiknout, tak bych si na pár zápasů šel zahrát do útoku.


Vedoucí místo s takovým náskokem je určitě nad plán. Důležité je to, že týmy za námi ztrácejí a my vyhráváme, takže spokojenost na nejvyšší míru,“ dodal jedním dechem.


Strážce čáslavické svatyně v zápasech nejnižší krajské soutěže, které jeho tým suverénně vévodí, má občas méně práce.


„Dokážu dost peskovat své spoluhráče před sebou, abych se nenudil, ale když má gólman jen polovičku práce, tak to je přece jenom dobře. V mistrovských zápasech to není jako v přípravě, že jsem měl více práce, když jsme hráli s týmy z krajského přeboru. Tam jsem si více zachytal,“ nepochybuje.


A třída láká


Střelec pěti branek z podzimí části o svém dalším působení má jasno. „V zimě jsem se stal hráčem Čáslavic a určitě příští sezonu tady chci zůstat a zahrát si I. A třídu, tedy pokud se ten postup povede. Myslím si, že poděkování si zaslouží hlavně pan Lampíř, který tady pro fotbal dělá opravdu hodně,“ řekl Dítě.