Fotbalisté druholigové Jihlavy si v zimní přípravě připsali nečekaný triumf. Po vítězství ve skupině Tipsport ligy uspěli i ve finálové části tohoto turnaje v Berouně a po víkendu slaví celkové prvenství. Svěřenci trenéra Romana Pivarníka nejprve v sobotním semifinále vyřadili po penaltovém rozstřelu Hradec Králové a ve včerejším finále zdolali v kombinované sestavě Liberec 3:1. Třetí skončil Hradec Králové, který v zápase o třetí místo porazil Plzeň 3:2. Vysočina tak na umělé trávě v Berouně ve společnosti výhradně prvoligových týmů zazářila a její výkony v celém turnaji jen potvrdily ambice dostat se do nejvyšší soutěže.

„Jsme rádi, že jsme vyhráli. Původně jsme v to nedoufali, ale když už jsme se dostali tak daleko, tak jsme chtěli uspět,“ řekl jihlavský trenér Roman Pivarník.

Tomu vyšel záměr vsadit v semifinále na silnější sestavu a do finále pak nasadit kombinovaný tým náhradníků a dravých hráčů juniorky.

V sobotu proti Hradci Králové nastoupila skutečně jedenáctka fotbalistů užšího jihlavského kádru. Jenomže ze začátku to úspěch neslavilo. Už ve 4. minutě propálil Blažka pohotovou ránou k tyči Poděbradský. Jenomže postupem času začala být lepší Vysočina a ve druhé půli nejprve vyrovnal Obert a vedení na stranu Jihlavy strhl Tecl, oběma nahrával aktivní Šilinger.

Tři minuty před koncem zápasu ovšem vyrovnal Pávek, a došlo tak na penaltový rozstřel. V něm zazářil gólman Blažek, který první dva hradecké exekutory vychytal, zatímco jeho spoluhráči svoje pokusy spolehlivě proměnili. „Není to tak, že bych měl hradecké hráče z ligy přečtené. Spíše to špatně kopli a usnadnili mi to,“ řekl Blažek.

„Úvod zápasu nám nevyšel. Hradec nás po chybě stoperů zaskočil úvodní brankou. Zhruba prvních dvacet minut soupeř dominoval a chvíli nám trvalo, než jsme se dostali do tempa. Postupem času jsme se začali zvedat a zlepšený výkon jsme přetavili v zápasový obrat,“ pochvaloval si jihlavský kouč Pivarník.

Naopak hradecký kouč Václav Kotal byl po utkání hodně nespokojený. „Hráči si bohužel mysleli, že když se ujali ve 4. minutě vedení, tak duel skončí jejich výhrou 1:0. Přestali jsme být aktivní a postup jsme si nezasloužili.“

Finále proti sobě svedlo celky, které do zápasu nasadily vesměs náhradníky.

Celek z Vysočiny byl od úvodu lepší a ujal se vedení v 8. minutě, kdy sedmnáctiletého brankáře Koláře propálil střelou na zadní tyč Kolařík. Po půlhodině hry ale rozhodčí odpískal pro Liberec penaltu a zkušený Janů srovnal.

Do druhé půle Jihlava nasadila kanonýra Tecla a ten dvěma góly rozhodl. Nejprve proměnil penaltu a následně zblízka potvrdil jihlavský triumf.

„Chtěli jsme Tecla šetřit, ale sám chtěl hrát, tak jsme ho nasadili a rozhodl,“ dodal Pivarník.

„Chci pogratulovat soupeři. Rozhodl příchod Tecla, který převážil kvalitu na stranu Jihlavy. My jim navíc pomohli svou chybou při penaltě,“ uvedl po zápase liberecký kouč Jaroslav Šilhavý.

SEMIFINÁLE
H. KRÁLOVÉ – JIHLAVA 2:2,na penalty 1:4
Góly: 4. Poděbradský, 86. Pávek – 65. Obert, 68. Tecl. Rozhodčí: Ardeleánu. Poločas: 1:0.
H. Králové: Lindr – Hochmeister, Fukal, Pávek – Fischer, Šisler, Janoušek, Poděbradský – Černý (70. Schwarz), Mrázek, Štěpán (74. Zelený).
Jihlava: Blažek – Obert, Tlustý, Halama, Šilinger – Helísek, Velický, Kučera, Matějov – Mešanovič, Tecl.

FINÁLE
LIBEREC – JIHLAVA 1:3

Góly: 29. Janů (PK) – 8. Kolařík, 56. a 71. Tecl (první z PK). Rozhodčí: R. Hrubeš. Poločas: 1:1.
Liberec: Kolář – Bína, Polák, Kelič, Liška – Janů – Rilke, Rybanský (46. Lukes), Suk (46. Soběslav), Drobílek – Ndiaje.
Jihlava: Uvarenko – Kryštůfek, Gavrič, Komárek, Helísek (46. Halama) – Veselý, Kolařík, Fadrný (46. Tecl), Vacek, Kliment (71. Šandera) – Sedláček (87. Pavlík).

ONDREJ DUDÁŠ + ČTK