Podle dat, které získal projekt Phoenix Research on-line, budou vítězem říjnových regionálních voleb v kraji sociální demokraté. Měli by získat 22,8 procent hlasů voličů.

Volební preference -Kraj Vysočina. Infografika.Zdroj: Deník

Na dalších místech je pak následuje hnutí ANO a komunisté. Podle tohoto průzkumu mají šanci na vstup do krajského zastupitelstva rovněž lidovci, ODS a také poněkud překvapivě koalice Žijeme Vysočinou složená z TOP 09 a zelených.

Podle jiných průzkumu však pravicová TOP 09 má naopak jen malou šanci překročit pětiprocentní hranici.

Zajímavostí tohoto vysočinského předvolebního průzkumu je, že vůbec nejvíce hlasů v součtu získávají ostatní volební uskupení. Celkem je chce volit celých 22,9 procent dotázaných v tomto šetření. Tedy dokonce více než vítěznou ČSSD. Tak výrazné rozdrobení hlasů neexistuje v žádném z krajů České republiky. Napovídá to, že voliči na Vysočině jsou nespokojeni s velkými stranami a chtějí vybírat politiky z nových stran a hnutí.

Žádné z těchto malých volebních uskupení však podle projektu Phoenix Research on-line nepřekročilo 3,5 procenta hlasů a proto nejsou v grafu zveřejněny. Pokud by volby dopadly takto, spojenectví ČSSD a KSČM by už potřetí ovládlo hejtmanství. Velké množství propadlých hlasů by jim pomohlo.

Mnohem pravděpodobnější ovšem je, že v průzkumu se projevila přípustná statistická chyba a několik malých uskupení nakonec ve volbách uspěje. Tedy podaří se jim překročit pětiprocentní hranici.

Velké rozdrobení odpovědí může způsobovat rovněž to, že do voleb na Vysočině půjdou v říjnu rovnou tři politické subjekty stojící na spojení vysočinských starostů. Vedle hnutí Pro Vysočinu, které uspělo už v minulých krajských volbách, jsou zde také Starostové pro občany a vedle nich celostátní Starostové a nezávislí, kteří se v kraji pojili se SNK-ED.

Šanci na to získat mezi pěti až deseti procenty volební podpory má také spojenectví Strany práv občanu a Okamurovy strany Svoboda a přímá demokracie.

Kdo by vyhrál volby v ČR. Infografika.Zdroj: Deník

Oldřich Nový